Obřadní čaj - matcha

07.10. 2013 • Matcha 1603x

Asi každý milovník a obdivovatel čajů určitě znají Matchu, japonský čaj. Matcha je jeden z nejstarších čajů, původ má v Japonsku a čaj je jemně mletý. Při budhistických ceremoniích se právě matcha používá již víc jak osmset let.

Jemně mletý prášek, který má zelenou barvu, se vyšlehá s vodou, tímto vyšleháním vzniká velmi dobrý a mimořádný nápoj. Matcha se v dnešní době přidává do různých ovocných nápojů, do různých čokolád, do různých zelených čajů a podobně. Skvělý přídavek je to také při pečení. Historie tohoto čaje se traduje do třetího století našeho letopočtu a to právě díky japonské literatuře, kde můžeme informace najít. Tehdy se však čaj nepoužíval podobně jako dnes, bylo to v tehdejší době lék proti otokům, horečkám a různým dalším nemocem.

Čaj byl přivezený ž Číny a byl to dar pro šlechtu a pro budhistické duchovní. Mnich Eisai přichází zhruba roku 1191 s poznatkem, že matcha se nemusí používat jako léčivo při onemocnění, ale že matcha je dobrá také jako lahodný nápoj. Pití matchy v Japonsku si lidé zamilovali a tím pádem se pití čaje velmi rozšířilo. Samurajové vytvořili nakonec také rituál zeleného čaje. Právě tento rituál zeleného čaje má vnést do života klid. Dodnes se tento rituál zeleného čaje provádí.

Matcha mimoto, že má báječné účinky na lidské zdraví, tak také má velmi lahodnou chuť. Matcha, teda její listy se po vylouhování šlehají s vodou a poté se konzumují. V matche je rovněž také obsaženo hodně vitamínů, minerálů, vlákniny a podobně. Čaj má v sobě také velké množství aminokyselin, právě tyto aminokyseliny jsou obsaženy jen v tomto druhu čaje. V čaji se objevuje také látka, která se podobá kofeinu, ovšem není nijak závadná. Čaj hodně pijí lidé, kteří touží po zhubnutí, potřebují se soustředit, koncentrovat, chtějí žít zdravě a podobně. Ve zkouškovém období si studenti matchu velmi zamilovali.

Právě zpracování matchy je výsledkem kvalitní a dokonalé chuti. Zhruba čtyři týdny před samotnou zklizní se plantáže zastiňují, aby se omezilo sluneční světlo. Po zastinění se ty nejlepší čajové lístky spaří, usuší a nařežou. Odstraní se stonky a žilky. Čajové lístky se dále suší, uskladňují se, obvykle v mrazících boxech, to právě zajistí kvalitu a dokonalou chuť tohoto jedinečného nápoje. Čajové lístky se pak dále zpracovávají na různé druhy.

Matcha prochází mletím, tudíž pokud chcete klasickou matchu, použijte mlecí kameny. Jednu unci si tak umelete asi ža šedesát minut. Pro matchu je poměrně hodně důležitá chuť, nutriční profil a barva. Chuť matchy je sladká. Nutriční profil je velmi kladně hodnocený a to zejména díky L-theaninovým aminokyselinám, které mají v čaji vysoké zastoupení. Barva matchy je smaragdově zelená. Matcha je energeticky podobná kávě, ovšem je zdravější a nezávadný. Odborníci se shodují, že čaj se doporučuje všem věkovým kategoriím, tedy kromě dětí. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články