Vaříme a pečeme s matchou

12.11. 2013 • Matcha 2691x

Císařský čaj, i takhle je matcha známá a to především mezi vyznavači tradičního japonského čajového rituálu. Asi každý, kdo se alespoň trošku zaobírá dějinami matchy ví, že na císařském dvoře matchu pili velmi dlouhou dobu, stovky let, byl to pro ně velmi lahodný životabudič. Poslední dobou však obliba matchy stoupá a matcha tak vyráží na svou cestu za hranice lidí, kteří nejsou až tak úplně čajovými milovníky. Setkáváme se poměrně často s matchou také u výživových poradců, ti právě matchu naprosto zbožňují a zařazují ji mezi superpotraviny. Superpotraviny jsou různé druhy ovoce, různé druhy zeleniny, které mají velmi prospěšné vlivy na zdraví, mají v sobě prospěšné látky pro lidské zdraví, rovněž jsou více či méně exotické. Toto zařazení mezi superpotraviny je logické, vždyť jeden jediný šálek matchy denně vám dává přesně to, co vám dává deset šálků zeleného čaje. Nemůžeme se tak podivovat nad tím, že matcha má své uplatnění také v kuchyni, a je zde celá řada využití matchy.

V průběhu dvanáctého století se matcha dostává ze starověké Číny na Japonské ostrovy, už v té době měla matcha už pověst velmi jedinečného a magického léku, právě matcha tak byla velmi dobrým prostředkem k boji s různými neduhami a potížemi, které lidé měli. Matcha je mezi lidmi známá především jako velmi lahodný japonský čaj, ovšem využívá se i jinak, jinými metodami, právě toto využití matchy není nijak nové a ani neobvyklé. Pokud neradi popíjíte čaje obecně, je právě matcha ta pravá pro vás. Chuť matchy je v některých receptech velmi oblíbená, takže se rozhodně účinky matchy dostanou do vašeho těla i jinak, než popíjením.

Matcha má v sobě asi stokrát více antioxidantů než u běžných zelených čajů, který je i tak velmi zdraví prospěšný. V matche spolu s tím nalézáme antioxidant EGCG, právě tento antioxidant umí pomoci při shazování nadbytečných kilogramů, antioxidant totiž nastartuje lidský metabolismus a to asi o třetinu. Běžný způsob přípravy matchy je ten, že se prášek rozmíchá metličkou ve vodě a tak se prášek dostane do těla právě v tomto nápoji. Rovněž užití matchy v kuchyni je velmi dobré a můžete jej rovněž vyzkoušet.

Matcha použita v kuchyni je rozhodně velmi originální a nápaditá, pokud chcete ozvláštnit například domácí čajové koláčky, různé sušenky, různé košíčky, zmrzlinu a podobně, je matcha právě ta správná volba. Tento čajový prášek vašemu jídlu dodává chuť, vůni, silné antioxidační účinky a také jídlo zbarví nádhernou zelenou barvou.

Jako tu nejrozšířenější variantu můžeme použít tu, že matchu přidáváme k jogurtu či k sýru cottage, je to zároveň i velmi jednoduchá varianta. Chcete-li začít nadcházející den zdravou snídaní, smíchejte trošku matchy s jogurtovým kelímkem nebo právě se sýrem cottage, velmi dobře jej promíchejte, podle chuti můžete přidat ovoce, musli a podobně.

Ovažujete nad netradičním ozdobením dezertů, cheesecaku nebo zmrzliny? Matcha je pro vás ta pravá! Samozřejmě, matchu také můžete použít jako běžnou ingredienci při vaření. S matchou se můžeme setkávat také v čajových cupcakes, do těsta zkrátka přidejte trochu čajového prášku a je to.

Matcha není nejlevnější z levnějších, to ano. Ovšem mysleme na to, že trh disponuje velkým množstvím matchy a jsou různé třídy matchy, ty jsou od sebe cenově velmi odlišné. Dneska si již můžeme matchu opatřit pro vaření speciální, tedy je speciální matcha pro kuchyňské použití, taková matcha je poměrně cenově dostupná, což je samozřejmě plus pro vás, pokud chcete s matchou vytvářet různé pokrmy. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články