Jak skladovat čaj

25.10. 2013 • Čaje 1515x

Příprava čaje, vybrat správný čaj k určité příležitosti, poznat silné stránky chuti čaje to vše je umění, ovšem nejen to. Výše uvedené pojmy tak obvykle nejsou k ničemu ve chvílích, kdy podceňujeme způsob, kterým uskladňujeme a uchováváme čaj. Právě ve způsobu uskladňování je totiž klíč k čaji, který si v sobě umí i po celkem dlouhé době uchovávat plnou chuť, kvalitu, plnost, barvu a podobně.

Je velmi mnoho způsobů, jak se dá čaj uchovávat, nedá se přesně říci, která je ta nejvhodnější, protože je zde mnoho názorů na toto téma. Právě některé způsoby uchovávání jsou lepší, jiné už horší. Právě ty osvědčenější a lepší způsoby mají společné jedno, zaměřují se hlavní faktory, celkem pět, které dokáží výledek poměrně dobře ovlivnit a tím také ovlivňují i samotné skladování. Jaké jsou ty faktory? Postupně je to světlo, teplo, vlhkost, pachy a vzduch.

Pokud se jedná o světlo, je asi jasné, co bude pravidlo. UV záření a paprsky světla poměrně rychle ubírají na kvalitě vašeho nápoje. V obchodech se vyhýbámě těm čajům, které jsou uchovávány v čirých nádobách a je jedno zda se jedná o sklo či o plast. Ani doma takto svůj čaj neskladujte. Čaj si ukládejte do temných nádob.

Co se týče tepla, je to poměrně podobné. Pokud své čaje budete nechávat u zdroje tepla, postupně ztratí na kvalitě a na chuti, chuť i vůně tak budou jednoduše pryč a vy se připravíte o neopakovatelný zážitek z čaje. Předtím, než si svůj čaj budete ukládat do poliček či do regálů myslete na sporák, na troubu, na topení a podobně.

Čaj je potřeba držet v suchu. Právě díky suchu budou veškeré vlastnosti, které v čaji chceme uchovat, stále a zachovalé. Je proto dobré, abyste svůj čad drželi od vlhkosti. Nepříjemnou vlastností je taktéž velmi snadné absorbovat vodu ze vzduchu.

Mnozí lidé tak svůj čaj ukládají nad sporák, nad dřez, nad topení či do mrazničky, to jsou vůbec ty nejčastější prohřešky v uchovávání čajů, kterých se lidé dopouštějí. Dalo by se říci, pokud v tuto chvíli nezaléváte čaj horkou vodou, držte čaj co nejdál od vody.

Čaj v lednici není až tak úplně velká blbost, jak se mohou někteří domnívat. Existuje pár druhů zeleného japonského čaje, který je dobré vypít co nejdřív poté, co jej otevřeme. Ovšem běžný obyčejný čaj se takto neskladuje.

Další radou je také neskladovat čaj společně s kořením či jinými aromatickými věcmi, protože čaj je velmi dobrý v absorbování pachů.

Záleží také na tom, do jaké míry je náš čaj vystaven vzduchu, to má poté vliv na vlhkost a také na pachy. Pokud chcete, aby váš čaj byl v té nejlepší kvalitě, ukryjte jej do temné nádoby, do které se jen tak vzduch nedostane, nejlépe aby se tam vzduch nedostal vůbec.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články