O zeleném čaji

04.01. 2013 • Čaje 1505x

Zelený čaj můžeme ozančit za pradávný čaj, za takový prvotní čaj. Zelený čaj je totiž původní čaj. Populární a to poměrně dosti je zejména v Koreji, v Japonsku nebo také v Číně. Svůj velký boom zažívá zelený čaj také v České republice, a to v devadesátých letech. Zelený čaj je velmi vhodný jako nápoj v odbodí horkých letních dní, má v sobě totiž schopnost ochlazovat lidský organismus. Zelený čaj, zejména tedy jeho pití neposiluje pouze tělo, ale také vaši duši. Pití zeleného čaje se doporučuje zejména v dobách, kdy přemítáte nad svou budoucností, chcete jen tak rozjímat, potřebujete meditovat či jednoduše se snažit uvolnit. Podporuje rovněž komunikaci, takže je tento čaj dobrý na dlouhé porady, na poměrně dlouhé hovory, na diskuze, na přednášky a podobně. Rovněž má v sobě účinné látky, které podporují dlouhověkost, zejména antioxidanty s detoxikačními účinky. Podporuje energii, proto není dobré jej pít před spaním. Jako ideální doba, kdy si dát šálek zeleného čaje je okolo 14-16 hodiny odpolední. Zelený čaj se nedoporučuje těhotným ženám, má v sobě totiž kofein. Údajně jsou dva až tři šálky pro těhotné ženy neškodné. To už záleží na tom, jak se rozhodne každá těhotná žena sama.

Historie zeleného čaje

Před více než pěti tisíci lety zelený čaj objevil čínský císař Šen-nung. Pěstovat se čajovníkové keře začínají v oblasti Číny a v oblasti Indie. Zelený čaj se velmi často využíval například pro snížení horečky, při hojení ran, zkrátka celkově v lékařství.

Zpracovávání

Zelený čaj neprochází kvašením, což má za příčinu právě to, že se z něj neztrácí blahodárné účinky. Ony čajové lístky jsou totiž pouze tepelně upravované, později pak může v klidu probíhat oxidace. Obecně se nedoporučuje zelený čaj skladovat, protože jakmile uplyne nějaké delší doba, čaj tratí na své kvalitě.

Jak připravit zelený čaj?

Jeden šálek obsahuje asi čtyři až pět gramu čaje, toto množství je asi dvě čajové lžičky. Vhodná je spíše měkčí voda, vodu nevaříme v nové konvici. Kdybychom tak učinili, mohla by totiž načichnout plastem, což není dobré. Voda na zalití čaje má mít asi 80 stupňů. Doba, kdy se má zelený čaj louhovat má být od třiceti vteřin až do několika minut. Podle toho jaký druh koupíte, je lepší se o louhování poradit s odborníkem či s prodejcem čaje. Zelený čaj se nesladí, je dobré a užitečné jej pít neslazený.

Známé druhy

Tai Ping Hon Kui Ji Pin (Opičí král z Hou Keng)

Čaj, který se pěstuje v Hou Keng, což je vesnice. Výrobní proces je velmi přísný, a právě čajové lístky, jím procházejí, čajové lístky jsou ploché a velmi čisté. Jedinečné aroma, kterým tento čaj jednoznačně zaujme je po divokých orchideích, právě divoké orchidee totiž volně rostou v oblasti sběru Opičího krále. Čajová chuť je ze začátku spíše ořechová. Ovšem během pití čaj mění svou chuť a místo ořechové je spíše ovocnější variace.

Dong Ting Bi Luo Chun (Jarní zelený říční šnek z pohoří Dong Ting)

Oblast čínského jezera Tai Hu, tak právě v této oblasti se tento zelený čaj pěstuje. Sběr probíhá v brzných ranních hodinách a lístky se sbírají ručně. Lidé, kteří sběr provádějí trhají vždy pouze jeden pupen s jedním lístkem. Během odpoledních hodin se pak čaj praží, žmolí a následně se suší. Jakmile čajové lístky zpracujeme, mají svěží zelenou barvu. Pořizovací cena je poměrně vysoká, ovšem vyváží to svou kvalitou. Při pití tohoto čaje můžete zaznamenávat různé podtóny v chuti, například ořechový podtón, květinový podtón či například také ovocný podtón.

Lu An Gua Pian (Melounová semínka z Lu An)

Čaj má svůj původ v čínské provincii An Hui. Jsou to druhé lístky čajovníkových keřů, ty jsou pak už očištěné od všech stopek i od všech pupenů. Jakmile se lístky sesbírají, poté jsou tepelně zpracovány na pánvi. Další kroky, které je potřeba podniknout je pečení na dřevěném uhlí, sušené, které se provádí při vysokých i nízkých teplotách, přesněji při střídání těchto teplot. Výsledek na sebe nenechává dlouho čekat a je to nápoj, který má květinovou a svěží chuť, rovněž vůně je nádherná, a navíc vůně se krásně mění, během jednotlivých nálevů. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články