Puerh na hubnutí

01.01. 2013 • Čaje 2902x

Tradice přípravy čaje Pu-erh patří k těm nejdelším vůbec, i když v České republice se objevuje výrazněji až v posledních několika letech. Má velmi blahodárné účinky na lidské tělo, a v Číně jej připravují minimálně dva tisíce let, možná i déle. Úleví vám od migrény, pomůže i v klimakteriu, pomáhá snížit tuk v krvi. Toto je však jen hrstka toho, co může nabídnout tento čaj svému uživateli, pokud jej bude pravidelně popíjet.

Mezi čajovými znalci je tento nápoj považovaný za opravdu jedinečný. Určité vlivy na to, že čaj je tak jedinečný, májí také specifické podmínky, provincie Jun-nan, právě odtud se totiž čaj produkuje do všech koutů světa, podíl na tom má samozřejmě také i druh čajovníků, také neobvyklá oxidace, to vše dohromady pak dodává čaji jedinečnost.

Svému jménu tak čaj může děkovat pravděpodobně za stejnojmenné město, které leží v provincii Jun-nan. Stejné jméno má taky zvláštní odrůda čajového keře, tento keř má dlouhé lístky a i dnes se vzhledem a vlastností podobá čajovým keřům, z kterých se tento čaj před více než druhým tisíciletím, získával.

Listy čajovníku se u tohoto čaje zpracovávají jiným způsobem a tím se od ostatních čínských čajů liší. Je to zejména použití speciální technologie, které se říká Dodatečná oxidace. Tato dodatečná oxidace trvá jak pár dní tak i několik měsíců, oxidace se provádí až po důkladném protřídění, čajové lístky jsou poté napařené a pak dochází k jejich slisování. Před tímto krokem se však musejí nechat čajové lístky zvadnout, poté jsou na zvláštní pánvi zahřáté. Dále se čajové lístky rolují a nakonec se na sluníčku usuší.

Právě tato příprava i konečné slisování mají vliv na vlastnosti čaje a samozřejmě také na osud čaje Pu-erh. Čaj Pu-erh pak ukazuje své tmavější zbarvení, než je tomu u obyčejného černého čaje, když čaj připravujete, nenechejte jej v konvici moc dlouho, protože poté se můžete připravit právě o toto tmavější zbarvení, někdy může připomínat vzhledem barvu kávy.

Pu-erh je v dnešní době také dostupný ve formě cihliček či ve formě slisovaných kostek, například Puerh Brick, Pu Erh kostičky nebo také oblíbená hnízdečka. S nimi se pojí zajímavá historie, ve staré Číně se jimi v minulosti právě platilo.

Pu-erh se pyšní především svou zemitou vůní, způsob přípravy a také délka luhování čaje se podepisuje na síle chuti tohoto nápoje. Mnohé to možná překvapí, ale také stáří čaje má jistý vliv na chuť čaje. Platí tak pravidlo, že čím starší tento čaj je, tím vás čekají větší bohatší chuťové zážitky.

Srovnat to můžeme s vínem, i u čaje Pu-erh platí, že jej můžeme skladovat velmi dlouho, celá léta, těšíme se tak z jeho zrání. Dnes dostupné čaje jsou však vyráběny metodou, která vám zajistí, že výsledný čaj můžete získat v dobré kvalitě a to asi po dvou měsících dobré práce a čekání na tento vyjmečný čaj.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články