Darjeelingské čaje

02.09. 2013 • Čaje 1519x

Darjeeling je pro mnoho čajových nadšenců a milovníků opravdu spojení pro skutečný černý čaj. Podle různých náznaků si to jen tito čajoví nadšenci nemyslí jako jediní. Na severovýchodě Indie v podhůří Himalájí, je indický region, který je pojmenovaný Darjeeling, odtud je pak čaj distribuován do celého světa, v Americe tak tento region je velmi často označován za region, který produkuje čaj. Černé čaje, které jsou vyráběny právě v tomto regionu, patří mezi ty, které se nejvíce cení a to nejen mezi běžnými milovníky čaje, ale také mezi odborníky. 

Darjeeling leží ve výběžku u hranic Indie s Nepálem a Sikimem, zde nížina rychle přechází do horského terénu. Region patří pod správu indického státu západní Bengálsko, může se tak pyšnit téměř padesáti tisíci akry půdy, tato půda je prorostlá čajovníkem, ten se zde pěstuje asi zhruba na devadesáti různých čajových zahradách.

Výsledkem tohoto pěstování a také této půdy je pak deset až jedenáct miliónů kilogramů čistého a pravého Darjeelingu. Darjeeling je známý především tím, že je to čaj, který je dobrý sám o sobě, tedy bez zbytečných přísad jako například cukr, mléko a podobně, tento názor ostatně sdílí i většina milovníků tohoto čaje.

Sklizení tohoto čaje probíhá v etapách, konkrétně ve třech hlavních etapách a každou jednotlivou etapu můžeme označit jako Flush.

First Flush neboli první jarní sklizeň se obvykle provádí v době posledních únorových dní a konce měsíce dubna, přesné datumsklizně  je tak vždycky poněkud závislé na tom, jaké jsou konkrétní klimatické podmínky právě v tomto roce. Je to vůbec první čerstvý čaj, který se vyskytuje po konci zimy, tento fakt přispívá k velké popularitě. Právě díky tomu si oblast Darjeeling dokázala vybudovat respektované postavení ve světě čaje. Jako příklad můžeme uvést Darjeeling Belasun, ten je velmi dobrý.

U tohoto čaje můžeme určit svěží květnatou vůni, občas také můžete cítit nádech ovoce, mnohdy tuto vůni doprovází částečně nasládlá a jemně vtíravá chuť čaje. Často má barvu zlatou, zlatozelenou nebo také světlou barvu. Čaj má také silný povzbuzující účinek. V České republice je krátce po sklizni čerstvý First Flush Darjeeling také dostupný.

O Second Flush respektive o druhé sklizni hovoříme tehdy, kdy je čaj sbírán koncem dubna, května či do začátku období monzunových děšťů. Na druhou sklizeň obvykle nebývá často tak moc upozorňováno jako je upozorňováno na první sběr, často to bývá také čaj, jehož cena a hodnota bývá vysoká a také cena může být vyšší. Tento čaj obvykle mívá poněkud více, vyzrálejší chuť a také i silnější chuť. Tento čaj je doslova pověstný svým aroma, které je muskatelové, s muskatelovým aroma se nikde jinde ve světě asi pravděpodobně nepotkáme. Barva čaje bývá obvykle zlatohnědá či zlatavá. Zde se doporučuje SF Phugri.

Po druhé sklizni přichází prakticky závěr celé sklizně. Začíná období, kdy čajovníky rostou velmi rychle, výsledek je však čaj, který je o něco méně kvalitní, než čaje, které se sklidí při prvních dvou sklizních. Jako Monzunový čaj označujeme právě tento čaj, který je slizený v tomto období, je obvykle docela silný a hrubý, dá se přidávat do různých čajových směsí a obvykle se do těchto směsí nejvíce přidává. Úplný závěr sezóny je podzimní sklizeň, tato podzimní sklizeň obsahuje obvykle pět až deset procent z celkové celoroční produkce, to se logicky promítne také i na ceně čaje. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články