Jak se vyrábí matcha čaj?

04.11. 2013 • Matcha 1390x

Matcha se vyrábí a zpracovává na místech, které se mohou zdát velmi moderní, může tak vznikat mylný dojem, že se vše provozuje za pomoci nejmodernějších veděckých vymožeností, no není tomu tak. Technologie na zpracování čajových lístků se za celou dobu osmi století prakticky nezměnila. K finálnímu mletí stále i dnes dochází za pomoci žulových mlýnských kamenů, žádné moderní přístroje a tím pádem se ani moc nezrychlila doba onoho finálního mletí. Za jednu hodinu se díky těmto postupům stále vyrobí okolo třiceti až čtyřiceti gramů matchy.

Při pití matchy přecházejí do vašeho těla příznivé účinky, samozřejmě má matcha také unikátní chuť, tohle vše se děje díky tomu, že v posledních týdnech před samotným sklízením čajových lítků se plantáže zastiňují, dnes jde již o velmi známý proces. Do jisté míry tomu tak skutečně je. Onen nedostatek světla, který vznikne zastíněním v rostlině, udržuje zvýšenou produkci chloroylu, chlorofyl je nezbytnou podmínkou pro dobrou matchu, ovšem není to jediná věc. Po sklizni je velmi důležitý také proces zpracovávání čajových lístků, i toto je velmi důležitým prvkem. Matcha se tak liší od obyčejných zelených čajů, a to nejen kvůli finálnímu mletí.

Ihned po sklízení procházejí čajové lístky horkou párou. Právě horká pára čajovým lístkům zajišťuje čerstvost a také v nich udržuje veškeré důležité složky a důležité živiny, právě díky těmto složkám a živinám je matcha jako čaj velmi vyhledávaná. Obrana proti oxidaci je také jedním z hlavních důvodů mezi japonským zeleným čajem a jinými druhy čaje. Do horké páry je potřeba čajové lístky přepravit co nejdříve po jejich sklizení, ideálně po dvanácti až dvaceti hodinách. V horké páře pak čajové lístky stráví jen malou chvíli, zhruba patnáct až dvacet vteřin.

Další důležitá fáze je vysoušení. Lístky jsou sušené zhruba v teplotě 180 °C a suší se v nádobě, která připomíná velkou rouru. Při tomto procesu tak čajové lístky ztrácejí většinu své hmotnosti, asi osmdesát procent, ovšem živiny a látky, které jsou důležité, se zachovají a zůstanou v čajových lístcích.

Tyto čajové lístky, na rozdíl od ostatních, nejsou nijak zarolované ši kroucené. Právě pro výrobu matchy musejí tyto čajové lístky zůstávat rovné a ploché. Ploché čajové lístky pak zbavujeme žilek a stopek a právě kvůli tomu je potřeba, aby byly ploché. Ke zbavení žilek a stopek složí speciální přístroj, kterým lístky procházejí a tím pádem se dostávají z přístroje už jako tencha. Tencha tedy očištěný surový materiál, z tenchy se pak pečlivým mletím může vytvořit matcha.

Jako královská disciplína se dá považovat mletí matchy. Jak již bylo výše zmíněno, k mletí se už osm století používají pouze a jedině žulové kameny, právě žulové kameny asi jen tak nic nenahradí. Žulové mlýny bývají již dnes automatické, ovšem mají stejný povrch jako za dob samurajů a díky tomu je výsledek, tedy prášek tak velmi jemný. Jen tak pro zajímavost, jedno zrníčko matchy, změřili a měří asi mezi pěti až deseti miliontinami metrů, což zaručuje opravdu velkou jemnost. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články