Pu erh - oblíbený čaj na hubnutí

01.11. 2013 • Čaje 5690x

Pu-erh je čaj, který se pěstuje v čínské provincii Yun-nan. Jde o zázračný čaj, který má velmi tmavou barvu a má rovněž zvláštní až zatuchlý odér. Právě tento zvláštní pach si tento nápoj získává díky jeho způsobu zpracování. Právě při tomto procesu zpracování si totiž na čaji smlsávají různé plísně a bakterie. Právě díky tomu je čaj Pu-erh víc a víc kvalitnější, když jej necháváme dlouho uzrávat. Správný Pe-erh by proto měl zrát minimálně pět let. Navíc Pu-erh k tomu všemu ještě skvěle pomáhá v boji proti nadbytečným kilogramům.

Historie

Na počátku našeho letopočtu, v době starých čínských dynastií se tento čaj nacházel pouze a jen na císařských dvorech, právě zde byl tento čaj považován za velmi jedinečný, tudíž ho rozhodně nemohl pít a dopřát si jej jen tak někdo. Legenda dokonce vypráví o tom, že tehdy byl právě tento čaj uskladněn v klášteře, přesněji v jeho sklepech, právě v těchto sklepech byly uskladňovány těla mnichů, kteří již byli mrtví, právě díky těmto tělům se do čaje dostávají bakterie, které jsou pro čaj blahodárné.

Zpracovávání čaje pu-erh

V dnešní době se tento čaj zpracovává jinak, než tomu bylo v dobách minulých. Ze všeho nejdříve necháme čajové lístky zvadnout. Dále probíhá zahřívání na pánvi, což můžeme označit jako zabití zeleně, po té, co se čajové lístky zahřejí, se srolují. Po zabití zeleně se začnou lístky, které jsou zarolované, sušit na slunci. Tomu co vznikne, se říká Mao cha. Právě Mao cha se pak ještě napařuje a ještě se lisuje. Čas, kdy probíhá oxidace je poměrně dlouhý.

Příprava pu-erhu

Příprava jednonálevového Pu-erhu vyžaduje vodu, která má zhruba devadesát stupňů, přidejte jednu až pět lžiček čaje, podle vaší chuti. Ideální doba pro luhování čaje je zhruba dvě až čtyři minuty. Pokud čaj louhujete delší dobu, získává čaj na chuti a na aroma.

Jestliže chcete, aby vás váš čaj povzbudil a dodal vám potřebnou energii, připravte si takzvaný vařený Pu-erh. Stejné množství jako v předchozí přírpavě vložte do vroucí vody a čajové lístky zlehka vařte. Z této přípravy vznikne nápoj, který je velmi hořký a trpký a je v něm přemíra kofeinu.

Pokud si chcete vychutnat čaj, především tedy jeho lahodnost, vypijte si svůj čaj ihned po uvaření a toto platí pro obě varianty.

Účinky čaje Pu-erh

Pu-erh je považován za zázračný čaj a to především díky látkám, které vytváří právě bakterie a plísně, právě ty totiž pomáhají čaji, aby měl blahodárný vliv na lidské tělo.

  • Posiluje imunitní systém
  • Usnadňuje vykašlávání při nachlazení
  • Detoxikuje
  • Pomáhá při hubnutí
  • Působí jako antidepresivum
  • Léčí kocovinu
  • Pomáhá omlazovat pleť (čaj natírejte na obličej)
  • Snižuje vysoký cholesterol
  • působí při léčbě cukrovky
  • ovlivňuje sennou rýmu
  • má protirakovinotvorné účinky

Hubnutí a pu-erh

Pozitivní účinky čaje na vaši váhu jsou skutečné. Pokud chcete snížit svou hmotnost, je potřeba denně vypít minimálně tři šálky tohoto čaje, ten musí být opravdu kvalitní. Nekupujte si sypaný čaj, který je ovoněn aromatem, a dáte za něj čtyřicet korun, v žádném případě po něčem takovém nesahejte. Ten čaj vám totiž v shazování nadbytečných kilogramů nepomůže. Pokud opravdu chcete své váze pomoci, vyplatí se do čaje investovat a koupit si skutečnou kvalitu. Pokud jste v domnění, že čaj si koupíte, budete jej pít a kila půjdou dolů sama, jste na omylu. Čaj musíte spojit s vyváženou a pestrou stravou, a také s pravidelným pohybem.

Skladování čaje

Pu-erh potřebuje dýchat, proto jej neuskladňujte v nádobách, kam se vzduch nedostává. Tato oxidace, která probíhá díky vzduchu, způsobuje, že se neustále mění chuť i vlastnosti čaje. Skladování tohoto čaje se tak přirovnává ke skladování archívních vín.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články