Účinné látky obsažené v čaji matcha

27.01. 2014 • Matcha 4392x

Čaj matcha je původem z Číny a ve světě matcha platila za lék už před několika stovkami let. Právě prášková forma stojí za jeho léčivými účinky. Zhruba na konci prvního tisíciletí byl totiž právě prášek matchy považován jako jeden z nejlepších způsobů, jak se dá uchovávat přirozené léčivé účinky. I dnes matcha je čaj, který má léčivé účinky na lidské zdraví. Matcha pročišťuje tělo, pomáhá proti horečkám, dodává energii, posiluje vyčerpaný organismus, stimuluje metabolismus člověka, rychle se díky ní spalují energie. Čím to je? Jaké jsou nejdůležitější látky, kterým blahořečíme za všechny ty efekty, které působí na naše zdraví? To se vše dozvíte, když budete číst následující řádky.

Právě způsob pěstování a způsob přípravy matchy v ní udržuje tuto jedinečnou sílu. Právě zastiňování rostlin před sklizní dodává čajovému keři nadměrnou produkci chlorofylu, tudíž keři zabraňujeme asi na dvacet dní, aby bylo na slunečním světle. Pravidelné pití čaje má velký potenciál a je to právě tím, že spolu s nadměrnou produkcí chlorofylu dochází také k velmi velké produkci aminokyselin.

Jako druhá důležitá část je spojována přímo s přípravou matchy. Matchu nelouhujeme a ani nesléváme, podobně jako jiné čaje. Čajové lístky, které jsou rozdrcené na jemný prášek, rozmícháme speciální metličkou a ihned vypijeme. Tím, že jsou čajové lístky pomleté tak vypijeme přímo i tyto čajové lístky, to má vliv na to, že z tohoto čaje tak naše tělo získává mnohem více účinných látek, než z jiných čajů, které se louhují.

Matcha, stejně jako jiné čaje, obsahuje látky, které se rozpouští ve vodě a to konkrétně aminokyseliny jako například theanin, theanin je zdrojem chuti, tanin odpovídá za svíravost či například vitamín C. Navíc se v matche objevují koncentrace vitamínu A, je přítomný v čajových lístcích, ovšem není ve vodě, a dostávají se do těla právě z čajových lístků, které se pijí v matche celé.

V matche jsou antioxidanty, které věda označuje za vůbec ty nejsilnější. Pro vaši představu, matca má v sobě asi sedmdesátkrát více antioxidantů, než je v čerstvě vymačkaném pomerančovém džusu, matcha obsahuje devětkrát více beta karotenu, než kolik obsahuje špenát.

Zastiňování keřů má za následek vysokou koncentraci chlorofylu, ovšem vysoká koncentrace chlorofylu není jen zdroj syté a zelené barvy. Chlorofyl je také jednou z přírodních látek, které čistí krev. Navíc výrazně přispívák úpravě zásaditosti krve.

Další látky, které jsou v matche obsažené jsou katechiny. Některé katechiny mají význam v boji s rakovinným bujením a další katechiny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Bylo tak několikrát potvrzeno, že katechiny, které jsou v matchi obsažené, snižují hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a neovlivňují nepříznivě hladinu dobrého cholesterolu HDL.

Nezapomínejme také na katechiny, které snižují krevní tlak, když matchu pijeme minimálně jednou denně. Katechiny, které jsou v matche také brání stahování cév a to prostřednictvím inhibice angiotensinu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články