Jak uskladnit lapacho

05.10. 2013 • Lapacho 1803x

Zcela jednoduše můžete získat dojem, že zásoby lapacha, které máte doma, nemusíte dobře uschovávat či snad kontrolovat jejich uskladnění. Vždyť lapacho je přeci úplně stejný čaj jako všechny ostatní tak co. V naprosté většině případů však lapacho konzumujeme z jiného důvodu, než je jeho chuť, tudíž nemusíte mít strach, že ztratí na své intenzitě. Ovšem realita je zcela jiná. Lapacho má hodně věcí, co se týče skladování, společných s různými čaji a také s různými bylinkami. Navíc je k tomu potřeba se také trošku zaměřit na pár maličkostí, které by vás dříve v souvislosti s uskladňováním nenapadly.

Je podstatné vědět, že lapacho je usušená směs malých kousků, tyto kousky fungují na bylinné bázi. Díky těmto informacím tak víme, jaká místa pro úschovu lapacha zvolíme. Také už víme, jaké nádobky či dózy budeme na vhodné uskladnění potřebovat. Lapacho ovšem nemůžeme s klidným srdcem dát do všeho, kam běžně ukládáme čaje, maté, zelené čaje a podobně.

Pokud chceme uskladnit lapacho, musíme se nejdříve zabývat samotným materiálem, ze kterého jsou nádobky na uskladnění vyrobeny, materiál totiž může a to velmi výrazně ovlivňovat vlastnosti lapacha a také mohou ovlivňovat to, jak bude konečný nápoj vypadat. Samo o sobě nestačí pouze dobře a vhodně zvolit nádoby k uchování lapacha. Je potřeba myslet také na to, jaké nádobí budeme při samotné přípravě lapacha používat.

Nejpodstatnější a také nejdůležitější zásada, kterou je potřeba dodržet a kterou by měl vědět každý milovník lapachy je ta, že v žádném případě nesmíte k vaření použít vůbec nic, co bylo vyrobeno, nebo co obsahuje hliník, to znamená žádné hliníkové konvice, hliníkové nádobí, hliníkové lžičky a podobně, prostě nic. V tomto případě nezáleží na tom, jestli hliníkové nádobky používáte k uskladnění lapacha, hliníkovým nádobím zaléváte směs nebo hliníkovou lžičkou mícháte směs. Hliník a lapacho k sobě nepatří, tudíž je k sobě nedávejte, vyvarujte se tomu. Podobné pravidlo je také pro zinek, tedy různé dózy a misky ze zinku spolu s lapachem nedělají dobrotu.

To ovšem neznamená, že se budete úzkostně vyhýbat jakémukoliv kontaktu lapacha s kovem. Účinky lapacha neoslabíte, když použijete nerezové či litinové nádobky, to vůbec, žáden strach. Jako další materiál, který je vhodný pro lapacho je například sklo, porcelán a všechno, co je vyrobeno z keramiky.

Jako další materiál, kterému je dobré se vyhnout, je plast, na to se bohužel často zapomíná, ale je tomu opravdu tak, plast tak nepoužívejte během uschování a ani během přípravy, nezalévejte lapacho v plastu, neberte nic plastového na míchání lapacha, neskladujte lapacho v plastových nádobkách. Pokud tak učiníte, zmenší se tak všechny účinky, které vám lapacho předává, což nikdo z uživatelů samozřejmě nechce.

Pokud jste zvyklí různé čaje ukládat do plastových nádob, nebo na cesty čaje dávat do PET lahví, teď se toho rozhodně vyvarujte!

Lepší pro vás a pro lapacho bude, když se poohlédnete po nádobce či dóze, která bude vyrobena z tmavého skla. Právě nádobky z tmavého skla jsou v podstatě nejlepší a to právě díky tomu, že se v tmavém skle lapacho schová před slunečními paprsky, které by mu jinak do určité míry ublížili.

Lapacho je vhodné a užitečné uchovávat tam, kde nesvítí během celého dne slunce, kde zkrátka nedosáhne sluneční světlo. Je jasné, že nic se nemá přehánět a ani tato rada nemusí být proto hnána do extrému. Menší objem lapacha, který bude několik dní v kuchyni na lince či na stole nezpůsobí žádnou katastforu, pokud jej ovšem brzy a všechen vypijete. Doporučení, které se týká tmavých míst, se týká především toho, když uschováváte větší množství lapacha, poté je důležité si promyslet, kam jej dát. Například z dvou set gramů lapacha se připravit někdy až pět set šálků tohoto nápoje. A právě to vám rozhodně zabere dosti času, než všechno lapacho vypijete, proto je dobré myslet při takovémto množství na úschovu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Lapacho'
Tipy na jiné články