Jaké jsou druhy čaje matcha?

03.08. 2013 • Matcha 1569x

S čajem matcha se dnes můžeme potkávat opravdu v různých situacích. Jedná se jak o klasickou součást tradičního japonského čajového obřadu, právě během těchto japonských obřadů je velmi důležité zacházet s matchou přesně a striktně podle pravidel. Ovšem matchu můžeme najít například také v cukrářských dílnách, kde se matcha používá jako přísada pro výrobu různých dezertů. Spousta lidí na celém světě s matchou nevaří, nespojují ji s čajovými rituály, ale matchu si lidé na celém světě nacházejí zejména kvůli její charakteristické chuti. Pohled na nabídku, kterou mají čajový specialisté, vidíme několik možností matchy, odlišnosti nacházíme v ceně a také především v kvalitě japonského čaje.

Matcha je zelený práškový čaj a můžeme jej směle zaškatulkovat mezi klasické zelené čaje, ovšem je velkou chybou, myslet si a tvrdit to, že matcha je obyčejný zelený čaj. Liší se od těchto obyčejných čajů a to zejména ve dvou aspektech. Jako první aspekt je to především chuť čaje. Matcha má jemnou nasládlou chuť s drobným náběhem ke svíravé chuti, na rozdíl od jiných zelených čajů, tím se podstatně liší. Právě rozdíl v chuti je především díky tomu, že se čaj pěstuje velmi specificky, v čaji se nachází obvykle větší množství theaninu, ten v běžných zelených čajích chybí.

Druhým aspektem je barva, matcha má sytě zelenou barvu, tato barva je charakteristická pro matchu. Právě tradiční výrobní postupy mají tu barvu za následek. Svou specifickou barvu si uchovává také tím, že se pomocí žulových kamenů čaj jemně mele, právě žulové kameny brání čajovým lístkům, aby se spálili a tak si v sobě drží chlorofyl, který právě poskytuje onu sytou zelenou barvu.

V dnešní době je tento čaj k dispozici konzumentům v několika třídách. Jako nejvyšší z nejvyšších tak můžeme označit matchu, která se právě připravuje během tradičního japonského čajového obřadu. Nejslavnější čajové školy v Japonsku právě tyto nejvyšší třídy využívají, podobně jako obyvatelé a příznivci budhistických chrámů, právě tyto nejvyšší třídy obvykle jsou často dosti obtížně k dostání. Občas může být dosti obtížné najít takový čaj i za hranicemi Japonska, samozřejmě nemožné to není, jen tento čaj nebývá běžně k dostání jako obyčejné čaje.

Každý milovník čaje udělá určitě velmi dobře, když si zvolí premium matchy, což je více dostupnější matcha. Jejich chuť je velmi lahodná a vynikající, navíc tento čaj seženete mnohem lépe.

Pokud se chcete řídit především cenou, pak je zde dostupná matcha, která se obvykle užívá jako ingredience a to do vaření, do přípravy koktejlů, přípravy latté či přípravy zmrzliny. Jedná se o směsi, které jsou součásti starší čajové lístky, tyto čajové lístky tak kvůli intenzivní chuti dokáží dobře vyniknout v jídlech či v koktejlech.

Na sáčcích čaje se setkáváme s dvěma různými označeními, usucha a koicha. Jedná se o dva základní druhy, navzájem se liší především svou chutí. Uschu pokládáme za matchu, která je poměrně hodně rozšířená, možná i nejvíce rozšířená. Její chuť je více, intenzivnější a více svíravá a právě díky tomu ji můžeme rozeznávat od koichy.

Chuť koichy je jemnější než chuť usuchy, a to i vzhledem k tomu, že čajové lístky se sbírají ze starších, minimálně třicetiletých keřů. Chuť koichy není tolik výrazná takže, když si připravujeme tento čaj, nemusíme striktně dbát na množství, můžeme dát i dvojtou dávku. Koicha bývá obvykle o něco dražší než druh uschu. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články