Japonský matcha čaj

01.05. 2013 • Matcha 4413x

O matche se toho dá říci velká spousta, například je to nejvyšší forma čajové zkušenosti. Rovněž je nejvíce oceňovaný a opečovávaný druh zeleného čaje. Od vyčerpání samurajům pomáhala právě matcha. Je to také čaj, který je tradičně servírovaný a to zejména u slavnostních příležitostí, podávala se zejména v těch nejvyšších japonských vrstvách. Je také nekonečný zdroj pro životní sílu a pro vytrvalost. Matcha má v sobě mnoho vitamínů a antioxidantů, je to tedy ten nejlepší způsob ze všech, jak pomoci unavenému tělu načerpat zase další a další energii. Milovníci matchy na čaj pějí jen samé superlativy a když se o něm baví mezi přáteli, jejich chvála nemá konce. Popravdě se jim ani nedivíme. Matcha v sobě totiž násobí všechny pozitivní účinky zeleného čaje, a to se děje právě díky jejímu zvláštnímu způsobu pěstování a poté také díky zvláštnímu způsobu zpracování.

Svůj původ má matcha v Číně, díky japonskému mnichovi Eisei se však dostal tento čaj do Japonska a to někdy na konci dvanáctého století, právě v zemi vycházejícího slunce se pak matcha stala jednou z nejvýše ceněných. Matcha je produkt, který je vyráběný z lístků čajovníku čínského, podobně jako klasický zelený čaj, ovšem vlastnosti matchy a účinky matchy se od klasického zeleného čaje velmi liší.

Jako jeden z těch nejhlavnějších důvodů je totiž to, že chvíli před sklizní se plantáže zastíní asi na dvacet dní. To je totiž způsob, jak v čajových lístcích uměle nastartujeme produkci chlorofylu. Tento proces zastiňování tak v čajových lístcích zajistí typické zbarvení lístků, také se v čajových lístcích uchovává mnohem větší množství antioxidantů, než u běžných čajů, které jsou zelené.

Jako první rozdíl je ten, který vidíme již pouhým okem. Svou strukturou matcha připomíná například hladkou mouku či kakaový prášek, matcha totiž je zelený jemný prášek.

Právě ve formě prášku se matcha uchovává již dlouho. Právě ve starověké Číně se totiž všechny léčivé byliny mleli na jemný prášek, považovali to totiž za tu nejúčinější cestu, jak co nejvíce uchovávat léčivé látky. V té době se matcha užívala k léčbě horeček, otoků, zánětů a podobně. Podle legendy se po nějaké době matcha stala z medicíny velkou čajovou lahůdkou, kterou si užívali v Japonsku, sešlo se staletí se staletím a během nich se matcha, tedy spíše její příprava vypilovala až k samotné dokonalosti.

Právě jemná forma zeleného prášku vyžaduje také speciální přípravu. Tudíž nepřipravujeme matchu běžným vyluhováním čajového sáčku, potřebujeme k přípravě matchy chasen, což je bambusové metlička, díky této metličce totiž vyšleháme jemný zelený prášek s vodou tak, že se všechno rozpustí. Výsledek šlehání je tak nápoj, který má velmi jedinečnou chuť a také je potřeba si uvědomit, že vypijeme vše, tedy samotné rozpuštěné čajové lísky. Právě tímto pitím rozpuštěných čajových lístků dosáhneme toho, že do těla napumpujeme obrovské množství účinných látek.

Pravidelné popíjení zeleného čaje má v sobě mnoho pozitivních účinků, nemusíme je tak složitě vypisovat, kdo se alespoň trošku o čaje zajímá, určitě ví moc dobře, jaké jsou to účinky. Matcha se podobně jako zelený čaj chlubí stejnými efekty jako čaj zelený, ovšem má mnoho dalších účinků. Nápoj pijeme i s čajovými lístky, takže naše tělo využívá také látky, které jsou přítomné v těchto lístcích a které se nerozpouštějí ve vodě, kdybychom matchu louhovali, o tyto látky rozhodně přijdeme.

V matche je vysoká koncentrace antioxidantů, katechinů, a ty pomáhají v prevenci nádorových onemocnění, nastartuje přirozené spalování energie, zpomaluje buněčné stárnutí a podobně. Právě díky spalování energie se pití matchy pravidelně doporučuje lidem, kteří chtějí bojovat s kilogramy navíc.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články