Jak se pěstuje zelený čaj pro přípravu matchy

04.01. 2013 • Matcha 1392x

Ač se to nemusí vůbec zdát, pěstovaní čaje matcha se dnes může nazvat vědou a ani trochu nepřeháníme, podobně jako japonci pití čaje pozvedli v něco jedinečného, tak tomu je i u pěstování čaje matcha. Zde dochází k velmi velké péči vůči plantážím, klade se zde důraz na sebemenší detail a podobně. Možná i díky tomu je matcha považována za jeden z nejdražších čajů a nutno říci, že jí toto označení právem náleží. Právě tajemství jedinečnosti tohoto čaje se ukrývá v sazenicích, právě sazenice musí projít vždy pečlivým a přísným výběrem. Ovšem nejvíce práce logicky zastává pěstování, sklizeň a poté také zpracování. Předtím než se matcha dostane k vám je potřeba udělat mnoho věcí, v tomto článku se dozvíte, čím vším si matcha projde.

Nejcennější matchu najdeme na plantážích, které jsou v centrálních částech Japonska. Právě v centrálních částech Japonska můžeme asi po pěti letech pomýšlet na sklizeň a na zpracování, sazenice Camellie sinensis zde byly pečlivě vybrány a pečlivě opečovávány. Předtím, ale bude potřeba velmi důležitý krok, díky tomuto kroku matcha má svou charakteristickou sytě zelenou barvu, přichází na řadu zakrývání.

Během prvních dubnových dnů pěstitelé kontrolují své pupeny čajovníku, které se zatím jen nesměle derou na svět, krátce poté se pak celá plantáž zahalí a to tak důkladně, aby zabránila pronikání světla. Zhruba na dvacet dní se tak rostlinám zabrání v přijmání světla a to asi devadesát procent světla rostliny nepříjmají. A jaký, že je cíl tohoto počínání? Pokud tolik utlumíme světelné podmínky rostlinám, dochází u nich k omezení výraznému fotosyntézy a tím pádem v rostlinách narůstá chloforyl a to velmi intenzivně. No a právě chlorofyl zajišťuje onu sytě zelenou barvu čaje.

Kromě sytě zelené barvy však při zastiňování dochází také k jiným věcem. Je zde také vysoká koncentrace theaninu v každém samotném čajovém lístku. A právě theanin je aminokyselina, která má za následek právě onu typickou a plnou chuť tohoto nápoje.

Na začátku měsíce května pak můžeme započnout krátké období sklizně, to však je možno započnout pouze jedenkrát ročně. Pokud se vám do rukou dostane matcha s označením First Flush tedy první sklizeň, jedná se obvykle o tu nejlepší matchu vůbec z celé sklizně. Je to prakticky ona první várka, která byla sklizena jako první v dané sezóně.

Na první pohled se to nemusí zdát, ale matcha je opravdu vyráběna z těch velmi křehkých čajových lístků, z jemného prášku (což je konečný výsledek) to patrné býti nemusí. Vnitřní vlastnosti lístků zůstavají stejné i když si projdou zastiněním. Je to dáno tím, že čajovník se velmi snaží o přístup ke slunečnímu světlu, který je pro něj životodárný.

Právě díky tomuto ochuzení o sluneční světlo jsou rostliny nuceny si hledat světlo samy a tak se samy snaží natáhnout za slunečním světlem. Výsledek tak tohoto odpírání slunečního světla má úspěch. Právě na konci dvaceti dnů, kdy rostlinám odpíráme sluneční světlo, pozorujeme, že čajové lístky jsou téměř u všech keřů o něco tenčí, úžší a delší. Společně s čajovými lístky se změnili také pupeny, jsou o dost měkčí. Právě dvacet dní, kdy byly rostliny zastíněné, tak daly vzniknout určité proměně a ta má za následek to, že matcha je velmi specifický čaj, zároveň má velmi jasnou barvu a plnou chuť. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články