Jak poznat kvalitní matchu?

07.01. 2014 • Matcha 3025x

V tuto chvíli už není pití matchy pouze a výhradně japonskou záležitostí. Rok od roku se podvědomí o tomto čaji více a více rozrůstá, díky tomu si můžete sami objednat svou matchu a to skoro z každého místa na celém světě. Exkluzivní záležitost byla matcha před několika stovkami let, byla k dostání jen pro ty, kteří patřili k vyšším vrstvám v Japonsku, dnes si již můžete vybrat z mnoha druhů a nemusíte být ani vyšší vrstva. Nabízí se tak otázka, jak vědět, kterou matchu si máme zvolit? Jaké jsou ty nejdůležitější zásady, kterých se máme při výběru držet?

Je jasné, že univerzální doporučení, které se týká výběru matchy neexistuje. Dnes máme k dispozici mnoho různých druhů matchy, jsou také od sebe v různé kvalitě. Můžeme říci, že jestliže matchu nebudeme využívat pro vaření či pro ochucování různých pokrmů a dezertů, je dobré si vybrat raději tu nejkvalitnější matchu. Rozhodně to však neznamená, že ty nižší třídy kvality matchy není možné pít. Určitě to možné je, ovšem je potřeba myslet na to, že chuť vaší matchy bude o něco více hořká, než matcha, která je chystaná právě z těch vyšších tříd kvality. Nakupujeme matchu u prodejce, který má různé druhy kvality matchy, a obvykle jsou určené přímo pro pití či přímo pro vaření a má to ve svém obchodě poměrně dobře rozlišeno.

Jako další je dobré vědět, že samotný název matchy už lecos říká a vypovídá o kvalitě matchy. Japonští producenti matchy, kteří jsou nejznámější tak mají k dispozici desítky různých druhů matchy, velmi rádi je tak pojmenovávají velmi poetickými jmény. Pokud matchu vybíráte, je dobré se těmito jmény zabývat a věnovat jim určitou pozornost. Konec každého názvu nám totiž naznačuje, jaká varianta matchy je vhodná pro jakou přípravu, takže to není jen pro vzdělávání v japonských dějinách.

Jestliže na konci jména je spojení no mukashi, pak jste našli matchu, která je té nejvyšší kvality, tato matcha je dobrá pokud připravujeme koichu, tedy hustý čaj matcha. Jestliže má vaše matcha ve jméně čaje no shiro, pak vlastníte matchu, která má nižší třídu kvality. Právě tato matcha je dobrá, pokud si chcete připravit čaj řidší. Řidší varianta je známá po pojmenováním uscha, je to však stále vynikající příprava vaší matchy.

Pokud si však chcete obstarat matchu pro její využití v kuchyni, je dobré si prohlédnout, zbarvení prášku, tedy hlavně jejich odlišností. Nižší třídy matchy zde poznáme podle toho, že mají nažloutlou barvu. Vyšší třídy matchy, kterou používáme v kuchyni, se pak značí sytě zelenou barvou.

V praxi však nebudete ten hlavní důvod, proč vybrat zrovna tuto matchu, právě její zbarvení. A je to způsobeno tím, že čajový prášek matchy, pokud jej vystavíte na vzduch a na světlo celkem rychle ztrácí na své kráse a na svém kouzlu, proto je mnohem lepší, když je matcha uzavřena v čajovém pytlíku kam se nedostane vzduch a také je matcha vždy skladována na místech, kde není sluneční světlo, tak aby se matcha nepoškodila. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články