Jak skladovat matchu

01.01. 2014 • Matcha 1588x

Pro vychutnání čajového rituálu je potřeba něco víc, než jen správný způsob přípravy daného čaje a také to správné čajové nádobí. Nejdůležitější především je to, mít k dispozici matchu, která je v tom nejlepším stavu. Mnozí si říkají, vždyť je to jednoduché, no bohužel tomu tak není vždy. Stačí opravdu málo, nechat pár týdnů matchu, která má tu nejvyšší kvalitu, na sluníčku a ihned je problém. Nebo také nechat matchu v temném, ale vlhkém místě, temné místo je dobře, ale vlhkost je zde velkým problémem. Mnozí tak tvrdí, že výběrehm samotného čaje proces nekončí, ba naopak, v tuto chvíli proces teprve započne. Je potřeba věnovat pozornost nejen výběru čaje, ale také tomu, jak čaj vlastně uschováváme.

Mnoho lidí tak skladuje čaje, které jsou ještě po praprababičce či praprapradědečkovi, vždyť někde nad sporákem se mu nic moc nestane. V samotném rohu vaší špajzky se krčí otevřený sáček černého čaje, ale nikdo si nevzpomene, odkud on vlastně je. Právě tyto zkušenosti mohou u lidí vyvolat dojem, že čaj je odolný, vydrží všechno a přežije velmi dlouho. Z takovýchto čajů si můžete připravit nápoj a pravděpodobně se vám ani nic nestane. Ovšem s takovým jedinečným čajovým zážitkem se to nedá vůbec srovnávat, nepočítejte, že si na čaji, který prošel už snad vším, nějak extra pochutnáte a bude to balzám pro vaše chuťové bunky či pro vaši duši, to rozhodně nehrozí.

Čaj se skládá z usušených čajových lístků, ovšem je velká chyba počítat s tím, že je to suchý produkt a vydrží vše, co si zamanete. Čaj není jen suchý produkt, asi tři procenta jeho objemu totiž tvoří voda. A právě kvůli tomu si také čaj zaslouží, ba dokonce přímo vyžaduje dobré uskladňování a k tomu slouží také určitá pravidla, která je potřeba dodržovat. Pravidla nejsou nijak složitá, těžká a není jich tolik, takže nemusíte mít obavy.

Hlavní přednosti matchy, kromě léčivého vlivu na naše zdraví, je také jedinečná vůně a chuť. Pokud matchu neskladujete, tak jak se má, poměrně lehce přijdete o mnoho, co vám matcha jako nápoj může nabídnout a nabízí. Proto je potřeba vědět o matche pár informací a také vědět, co jí škodí a co jí naopak prospívá. Velkými škodnými pro matchu jsou zejména sluneční paprsky, vlhkost, pachy, teplo, vzduch.

Právě tyto věci dokáží vaší matche ublížit, oslabí chuťové vlastnosti, oslabí veškeré zdravotní účinky, které matcha má. Aby se tak nestávalo a vaše matcha zůstala vždy plná všeho zdravého a účinného, je potřeba dodržovat jednoduché rady.

Matchu můžeme skladovat v původním obalu či v uzavřené nádobě. A to hned z několika prostých důvodů. Bráníme tím průchodu vzduchu, ten když se dostane do kontaktu s čajem tak způsobuje čaji oxidaci, a právě oxidace má za následek, že vaše matcha ztrácí vůni, chuť, barvu i svou původní sílu. Balení, které tak brání oxidaci má ještě další výhodu a to tu, že čaj do sebe nevtáhne různé silnější pachy, které se vyskytují v jeho okolí. K absorbaci pachů dochází velmi často a nemá to blahý vliv na vůni vašeho čaje, nechcete.

Právě kvůli absorbaci pachů je dobré matchu držet co možná nejdál od sporáku.

Také sluneční světlo je pro matchu nepřítel. Je dobré, že svůj čaj dobře uzavřete, ale pokud je matcha v průhledném obalu, sluneční světlo po delší době ovlivní matchiny vlastnosti. Jeden až dva dny nezpůsobí katastrofu, ale ve výhledu týdnů už je to poté problém, a stačí jeden týden a problém se už vyskytuje, myslete na to.

Proto je pro matchu ideální místo na uskladnění to, kde je sucho a zároveň také temno. Jako dobrá volba se jeví také uložit matchu do mražáku. Právě v mrazáku si totiž matcha velmi dobře uchová všechny důležité vlastnosti, které má. Pozor, důležitá zásada při skladování do mrazničky, pokud čaj už jednou rozmrazíte, není dobré jej znovu zamražovat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články