Puerh čaje

21.01. 2014 • Čaje 1640x

Pu-erh je pojmenování pro pravý čínský čaj, toto určitě vědí mnozí čajoví nadšenci. Tento čaj se pěstuje v čínské provincii Yun-nan, ke zpracování toho čaje rovněž patří také černý čaj. Samotný původ tohoto čaje dosahuje do provincie Yun-nan, právě v této provincii se rostlině žije velmi dobře, a je to kvůli tomu, že tato oblast má své jedinečné klima, klima je způsobeno vysokou nadmořskou výškou. Čaj, tedy jeho zpracovávání se odhaduje asi na tisíc sedmset let.

Čaj je velmi kvalitní a dobrý, je specifický tím, že má tmavou barvu. Má tmavší barvu než obyčejný černý čaj, pokud jej déle louhujete, může tento čaj mít až neprůhlednou tmavou barvu, která se může přibližovat barvě černé kávy. Právě chuť tohoto čaje si můžete upravovat podle toho, jak chcete a potřebujete vy sami. Podle toho jak se čaj připravuje, tak podle toho také bude vypadat jeho výsledná chuť. Čím je váš čaj starší, tím je samotná chuť vašeho čaje jemnější. Chuť také ovlivníte tím, jak dlouho budete svůj čaj luhovat. Každý znalec pozná tento čaj a to i díky vůni, která je specifická. Vůně je nasládlá a má velmi zemité vlastnosti.

Existují různé druhy tohoto čaje a dá se sklízet třikrát do roka. Jako jeden z nejznámějších druh tohoto čaje je Čchun-ťien. Jeho čajové lístky jsou pokryté bílým chmýřím, sklizeň probíhá v polovině dubna. Jako další druh je zde čaj Er-šuej, u něj sklizeň probíhá mezi červencem a srpnem, dalším v pořadí je pak Ku-chua, tento druh je pro výrobu tabulkového čaje a jeho sklizeň probíhá v září a v říjnu. Samotné zpracování čaje by se dalo označit jako složité, až velká věda. Čajové lístky musejí ovadnout, pak se zahřejí, srolují se, usuší se a jako poslední se spaří a poté lisují, to je popis hodně ve zkratce.

Lidé, kteří chtějí konzumovat tento čaj, si ho mohou koupit i v několika různých druzích. Například čaj Shu, ten je tmavý a je to rovněž nejběžnější druh čaje Pu-erh. V obchodech se můžete setkat také s čajem Sheng, ten je zařazený k zeleným čajům. Zpracování u tohoto čaje je velmi dobré. Chuť tohoto čaje je ovocná, medová, pokud je tento čaj starší a starší, jeho chuť může být až zemitá. Poslední druh tohoto čaje je čaj bílý, a ten je z květů a je lisován.

Tento čaj si mnoho lidí kupuje z mnoha různých důvodů. Není to jen kvůli jeho výborné chuti. Díky čaji pu-erh můžeme vyléčit snad úplně vše, bolesti žaludku, rakovinu či nadváhu. Tento čaj v sobě má také přírodní antibiotika, takže když jej pijete, pomáháte tím také proti některým nemocem, do těla si nepouštíte různé jiné látky, tak jako je tomu u běžných léků. Ženy na tento čaj nedají dopustit, zvláště v době, když chtějí hubnout. Čaj podporuje trávení, pomáhá s lidským metabolismem.

Připravit si tento čaj můžeme hned pomocí několika různých metod. Asi nejvyužívanější a také nejoblíbenější metodou je jednonálevový čaj. Jednonálevový čaj se luhuje asi dvě až čtyři minuty. Jako další metodu si můžeme čajové lístky dát do horké vody a chvíli vařit. U druhé metody se pak v nápoji setkáváme s velkým množstvím kofeinu, ten je však přírodní. Metod je samozřejmě mnohem více, zde jsou dvě, které se užívají nejčastěji, záleží vždy na uživateli, jak si chce svůj čaj připravit, dbejte na to, aby vám čaj chutnal a aby vám vyhovoval. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články