Žluté čaje

02.02. 2013 • Čaje 1653x

Milujete žlutý čaj, nebo se s ním setkáváte úplně poprvé? Ať tak či tak, žlutý čaj si v následujících řádcích přiblížíme.

O žlutém čaji

Velmi vzácný a velmi drahý, to je žlutý čaj. Původem je z Číny, tudíž je možné jej znát pod názvem čínský čaj. Žlutý čaj jako takový je jen velmi lehce oxidovaný působením tepla a vlhka, narozdíl od černého čaje. Přesný postup tohoto čaje je velmi pečlivě střežený, což je velmi pozoruhodné. Ke zpracovávání původně totiž docházelo v budhistických klášterech.

Zlato-žlutá barva, takovou barvu má výsledný nápoj. Chutná spíše nasládle, možná ucítíte také lehké aroma medu.

Příprava žlutého čaje je finančně náročná, samozřejmě poté je vysoká cena čaje, proto je produkce žlutého čaje menší. Taková částka, kterou zaplatíte za žlutý čaj, tak opravdu koupí skutečný čajový odborník.

Účinky žlutého čaje

Žlutý čaj obsahuje přírodní antioxidanty, a právě tyto antioxidanty pomáhají ničit volné radikály, zárovn mají blahodárný vliv na lidské zdraví a na lidský organismus. Své pozitivní účinky přenáší především na nervovou soustavu. Stimuluje nervovou soustavu, koncentruje myšlenky, udržuje pozornost, bdělost a pomáhá bránit únavě. Rovněž pomáhá při problémech s trávicí soustavou. Když jste po nějaké nemoci ztratili chuť k jídlu, pomůže vám právě žlutý čaj. Právě popíjením žlutého čaje zpět získáte chuť k jídlu.

Pyšní se také tím, že má velmi dobré vlivy na lidskou psychiku. Látky, které žlutý čaj v sobě uchovává pomáhají od svíravých pocitů a také od vnitřního neklidu. Rovněž velmi dobře působí při snižování hladiny cholesterolu.

Oblíbené druhy zeleného čaje

Oblíbené druhy jmenujeme například:

·  Junan Shan Xin Zhen Silver Needle: Tento čaj patří do kategorie Silver Needle, překlad stříbrné jehličky, a tato kategorie je poměrně oblíbená. Je v žebříčku deseti nejlepších čínských čajů a pochází z Hunan. Zpracovávání probíhá sušením na pánvi, po sušení se balí do papíru. Jakmile je zabalen dává se do nádoby, právě v této nádobě se přikládá vlhká a lněná látka. Chuť tohoto čaje je jemně kořeněná a barva tohoto nálevu je žlutá. Podobný čaj je například SOng Zhen.

·  Meng Ding Huang Ya Yellow Bud: Tento čaj má svůj původ v provincii Sečuan, je z oblasti Meng Dingg. Tento čaj se zpracovává podobně jako čaj předchozí. Čaj je žlutozelené barvy, jeho chuť je lehce pečená. Rovněž také chuť má v sobě jakousi stopu květových tónů a také stopu ořechů.

·  Žlutý čaj Ruo Xiang: Samotné lístky čaje kupujete již přímo zabalené a to v banánovém nebo v bambusovém listu. Právě v tomto listu čajové lístky pomalu dosychávají a probíhá v nich lehká oxidace. Nápoj je zelené barvy a má rovněž medovou chuť, nasládlou.

Další druhy žlutého čaje můžeme jmenovat Song Yang Yin Hou, který prochází v čínské provincii Zhejiang, další Huoshan Huangya, který je z čínské provincie Anhui, jako další tady máme Da Ye Qing a ten je z čínské provincie Guangdong, Huang Tan je z čínské provincie Zhejiang a mnohé jiné.

Příprava žlutého čaje

Správná příprava žlutého čaje? Pokud je ve vašich rukách kvalitnější druh žlutého čaje, je dobré zvolit pečlivou přípravu čaje a mít na paměti náležitosti, které patří k vodě a ke konvici.

Voda na žlutý čaj musí být neperlivá a balená. Když nemáte balenou a neperlivou vodu po ruce, použijte vodu z kohoutku, ale vesměs se to moc nedoporučuje. Rovněž není pro žlutý čaj dobré, aby se balená voda vařila v rychlovarné konvici. Pro tuto situace je mnohem lepší a výhodnější konvice kovová, nemusí být konvice postačí klidně kovová nádoba. Pokud jste laik, rozdíl pro vás možná nebude téměř žádný, ovšem milovník čaje a znalec rozdíl rozhodně pozná.

Na jednu lžičku čaje použijeme asi 1,5 deci vody. Teplota vody pro zalití musí být 80 stupňů, a luhuje se asi po dobu tří až pěti minut. Pokud máte kvalitnější žlutý čaj je dobré jej zalévat opatrněji. Záleží na druhu žlutého čaje, takže konkrétní doba pro louhování je spíše na někom školeném, kdo vám poradí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články