Jak správně podávat čaj

04.06. 2013 • Čaje 2663x

Dýmka míru, popíjení maté, japonský čajový rituál, co mají tyto pojmy společného? Ve všech třech případech se tyto pojmy provádějí většinou v kruhu přátel a je to považováno jako dávný symbol dobrosrdečnosti a pohostinnosti. Kolování kalabasy považovali již indiáni kmene Guaraní za něco jako součást společenského života, právě kmen Guaraní je první kulturou, která měla kladný vztah právě k nápoji yerba maté. Právě proto jsou k dispozici pečlivá pravidla, která byla vypracována, tato pravidla se dají považovat za jakýsi rituál a některé z těchto pravidel dokonce přetrvávají v servírování tohoto nápoje dodnes. Některé pozůstatky tak nacházíme i v momentální etice popíjení maté, přímo tak, jak je možné se s ní potkávat v Latinské Americe.

V našich zeměpisných končinách je například takové srkání polévky či skrání nápoje neslušným chováním, už malým dětem vtloukáme do hlavy, že při jídle či při pití se nesrká. Ovšem pokud popíjíte maté ve společnosti, není to vůbec ničím špatným, dokonce se to nebere jako neslušné chování. Podle tradic právě srkáním zdvořile naznačujete, že si vážíte hostitele i všech, kteří se u stolu sešli, jde o běžný způsob. Srkáním také dáváte jisté ocenění chuti a vůni maté, srkání právě naznačuje, že vám chutnalo, proto jste vše vypili.

Tento rituál pití yerba maté není složitý, není to nic, z čeho je třeba mít vrásky, či se v noci pořádně nevyspat. Je důležité mít na paměti, že právě pití yerba maté slouží k uvolnění a ke chvílím pohody, společně se potkáváte s přáteli a s nimi popíjíte tento vyjmečný čaj.

Namísto přísného seznamu, co se smí a co se nesmí při přípravě yerby maté, jsou zde taková určitá doporučení, právě ona doporučení vám mohou být nápomocná k síle tohoto nápoje.

Jako jedno z nejpoužívanějších pravidel je zvyk, že samotný hostitel, který yerbu maté připravoval pro všechny, pije jako první. Ovšem pozor, nejedná se o něco vyjmečného, není to o tom, že si hostitel dá z yerby maté to nejlepší. Je to přesný opak. Úplně první nálev maté totiž obvykle je o dost hořký, tím, že si hostitel dá jako první tak zajistí, že jeho hosté nic podobného pít nebudou a k nim se už dostává jen ta nejlepší yerba maté.

Yerba maté se pije až do dna, slyšíte dokonce srkání bombilly, to ukazuje na fakt, že kalabasa je prázdná. Dobrým zvykem je vybírat kalabasy, které nejsou přehnaně velké, zkrátka musejí být tak akorát velké, každý váš host by měl celou kalabasu vypít bez problémů.

Hostitel neboli také cebador, po dopití kalabasy ji opět naplní horkou vodou a pošle dál. Jakmile kalabasa přijde do vašich rukou, nestarejte se s jejím doplněním. Pokud se necítíte na to, kalabasu naplnit bez obav ji podejte vašemu cebadorovi a on ji naplní za vás, žádný strach.

Při společenském pití maté je velmi důležité, a mnohdy je to také opomíjené, že všichni hosté popíjejí maté z jedné bombilly. Tento osobní charakter, kdy jedna kalabasa a jedna bombilla koluje mezi všemi je přirovnáváno k obřadu podobnému vykouření dýmky míru. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články