Jak poznat kvalitní maté?

28.01. 2014 • Yerba Maté 3192x

Začátečníci v pití nápoje yerba maté se mnohdy často ptají, podle čeho, že se vlastně dá poznat a tím pádem také vybrat opravdu kvalitní maté. Mnohdy tak neví, jak se vlastně má postupovat při výběru. Přitom je to však velmi prosté a jednoduché. On totiž žádný recept na to, jak vybrat tu nejlepší yerbu maté neexistuje. U yerby maté se totiž řídíme spíše tím, že si z dostupných yerb maté vybíráte přímo ty, co vyhovuje vám a vašim potřebám. Je možné také vybírat yerbu maté podle toho, jak se yerba maté připravuje.

V dnešní době je mnoho e-shopů, kde se prodávají ty nejrůznější druhy maté a jihoameričtí indiáni by byli u vytržení, kolik druhů existuje a asi by pravděpodobně nevěděli, po kterém druhu sáhnout, podle čeho vybírat. Obliba maté v dnešní době pořád posiluje a narůstá, i díky tomu se můžeme rozhodovat mězi několika druhy, tyto druhy se liší a to nejen tím, odkud pocházejí. Liší se také specifickým způsobem sušení, může taky jít o maté, které je ochucené, nebo také o  maté, které ochucené není. Zejména na domácí půdě tohoto nápoje, tedy v Latinské Americe, jsou poměrně běžné směsi, které jsou z růných druhů, jsou také nově označovány. Kromě sypaného maté si můžeme dopřávat maté také v čajových sáčcích, právě čajové sáčky vám umožní, vzít si maté sebou prakticky kdekoliv a dopřát si tak maté kdykoliv a kdekoliv kde to je jen trošku možné.

Jednoduchou radu či doporučení pro výběr kvalitního maté, je poměrně těžké vám dát. Místo různých doporučení a rad je lepší právě tyto nováčky v pití maté, seznámit se s hlavními způsoby, podle čeho opravdoví labužníci yerbu maté rozdělují, ona totiž každž druh yerby maté má trošku jinou chuť a také jiné vlastnosti, právě díky těmto změnám jsou pak některé druhy yerby maté právě mezi nováčky oblíbenější a lepší, právě u těchto druhů pak chuť a aroma není tolik intenzivní, což se nováčkům může hodit, silná yerba maté pak může začátečníky poměrně překvapit a zkazit tak celé pití yerby maté.

Jako nejdůležitější se tak jeví znát, jak že se vlastně ty jednotlivé druhy yerby maté dělí, dělí se podle toho, jak proběhlo mletí jejich listů. Začátečník by se tak mohl právě zde poměrně snadno splést. Klasická kategorie yberby maté je označována jako suave. U suave probíhá hrubší mletí, ve směsi jsou pak také stonky a to zhruba ve dvaceti procentech. Kromě varianty suave je také hodně rozšířená další varianta yerby a to despalda, tak je velmi jemně namletá, stonky zde téměř nejsou, zhruba jedno procento, víc ne.

Pokud nemáte s yerbou zkušenosti velmi snadno tak můžete sáhnout po ne úplně vhodné variantě, při pohledu na variantu suave, která je hrubšího zrna, si budete mylně myslet, že tato yerba bude mít syrovou chuť, bude asi pravděpodobně pro ty zkušenější pijáky. A tak v mylném dojmu sáhnete po yerba maté despalda, její chuť bude asi pravděpodobně jemnější, protože i její mletí je jemnější.

Opak je pravdou, skutečně je tomu právě přesně naopak. Právě ony stonky, které ve variantě suave tvoří oněch dvacet procent, totiž mají důležitou funkci a to tu, že pomáhají k tomu, aby se nápoj pomaleji louhoval, tudíž je jeho chuť v podstatě jemnější a právě díky této chuti je tato yerba maté suave vhodnější pro začátečníky. Pokud začínáte s maté či jste svátečními pijáky maté, je dobré vždy sáhnout po této variantě. Na první pohled tak jemnější despelada je o poznání silnější a má intenzivní chuť, proto je vhodná spíše pro ty, kteří mají s pitím yerby maté zkušenosti a kteří jsou už ostřílení pijáci tohoto nápoje. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články