Porovnání rooibosu a zeleného čaje

20.04. 2014 • Rooibos 3084x

Rooibos ještě v nedávné době považovali v jižní Africe za levnější alternativu klasického čaje. Tradiční kultury, které rooibos znali, protože rostl na jejich území, si svou tehdejší lidovou medicínu nedovedli představit nápojů, které byly připoravovány právě z rooibosu. Obyčejný obyvatel, kteří žili v Kapském městě mají na rooibos své vzpomínky, vzpomínají na to, jak jim rodiče dávali rooibos s mlékem a rozhodně takovýmto lidem rooibos chutná dodnes. Pití rooibosu za účelem posílení organismu je ovšem známé teprve nějakou dobu. Velmi často se tak rooibos srovnává se zeleným čajem, právě zelený čaj je obvykle známější a více používanější. Jak rooibos tak zelený čaj dokáží nabudit někoho, kdo je unavený a rovněž mají v sobě velké množství koncentrace antioxidantů.

Mnoho lidí si proto pokládá tu základní otázku, tedy zda je opravdu lepší pít zelený čaj, nebo je lepší pít rooibos. Oba dva čaje jsou mnohem zdravější než káva to je jasné, dokáží také nastartovat unavené lidské tělo. Zelené čaje i rooibos v sobě mají tolik potřebné antioxidanty, rovněž v lidském organismu pomáhají se shazováním pár kilogramů. Postupně se rozšiřuje do podvědomí lidí také zelený rooibos, který připomíná zelený čaj také i chutí a vzhledem, nejen svými účinky.

Na tuto otázku obvykle není jednoduchá odpověď, tak už to prostě chodí. Asi ta nejlepší odpověď by asi byla, pít zelený čaj a pít také rooibos.

Jako jeden z hlavních problémů je ten, že porovnávání rooibosu a zeleného čaje nemá na kontě tolik studií a analýz, proto není možné tak jednoznačně říci, co je lepší, nejsou proto ty jednoznačné výsledky, které by vyplynuly právě ze studií. Zelený čaj se popíjí mezi lidmi víc jak pět tisíc let, rooibos se ujímá ve větším měřítku až v osmnáctém století.

Jako velkou výhodu rooibosu vnímáme to, že rooibos v sobě nemá prakticky žádné známky kofeinu. Tudíž z toho plyne další výhoda, že rooibos můžeme popíjet od rána do večera a nemusíme mít prakticky žádnou starost o to, že ublíží našemu organismu.

Pokud se zaměříme na antioxidanty je to maličko složitější. Antioxidanty jsou totiž přírodní látky, které umějí bojovat s různými nemocemi a různými neduhami, pomáhají v boji proti rakovině, proti nemocem srdce, proti Alzheimerově chorobě či proti buněčnému stárnutí.

Zprávy, které zvěřejnilo americké ministerstvo zemědělství ukazuje, že jak rooibos tak zelený čaj v sobě opravdu mají antioxidanty a to ve velmi vysoké míře, ovšem v každém případe trochu jiného druhu, logicky tak z těchto důvodů je rozhodně dobré tyto nápoje přidávat na seznam svého stravovacího režimu.

Pokud se podíváme na rooibos jedná se o aspalatin a notofagin, ti pomáhají například u zánětů svalů, právě to má velký význam u lidí, kteří mají problémy se srdcem či s oběhovou soustavou. Pokud se podíváme na zelený čaj nacházíme v něm poměrně vysoké koncentrace katechinu, právě katechin dokazuje bránit buněčné reprodukci rakoviny a to poměrně efektivně, oběcna pak pomáhá k ústupu a k likvidaci buněk, které způsobují rakovinné bujení.

Jestliže chceme mluvit v číslech pak musíme mít na mysli, že mírně převažují obsahy, které byly naměřené v zeleném čaji a to podle běžné škály ORAC, u zeleného čaje je to 1250 jednotek a rooibos ukazuje číslo 725 až 1100 jednotek. Společně s těmito číly je ovšem důležité dodat, že lékaři antioxidanty doporučují, jejich denní příjem je tak doporučován okolo 5000 ORAC. I kvůli těmto výsledkům je tak konečné rozhodnutí už jen a jen na vás, pokud se rozhodnete popíjet rooibos nebo zelený čaj. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články