Jak poznat kvalitu čaje

05.01. 2013 • Čaje 1575x

I dnes si mnoho lidí „dopřává“ rychlé vylouhování pytlíku čaje a v zimních měsících do něj přidají kapku alkoholu, na zahřátí. Milovníci čaje, kteří jsou roztroušeni po celém světě tvrdí, že dokázat získat uspokojení z dobrého šálku čaje není tak nesplnitelné a obtížné, jak se možná mnoho neznalým lidem může zdát. Potřebujete se jen zkrátka obeznámit s tím, na co se zaměřit, čemu věnovat pozornost a podobně.

Samotný výběr čaje je pro výslednou chuť čaje velmi důležité. Milovníci čaje a znalci čaje věnují velkou pozornost především vzhledu čajových lístků. Právě podle samotného vzhledu čajových lístků si poměrně jednoduše můžeme udělat představu, jak kvalitní takovýto čaje je a bude.

Je zásada, že lepší jsou ty čaje, jejichž čajové lístky mají svůj původní tvar, čili nejsou nijak poškozené či polámané. Například u kvalitního japonského zeleného čaje vybíráme takové čajové lístky, které mají tmavě zelenou barvu, barva také může přecházet až do modré. Naproti tomu bílý čaj, tedy přesněji jeho lístky, vybíráme takové, které jsou pokryté jemnými vlásky.

Jako další pravidlo by rozhodně mělo být to, že byste se měli snažit co nejlépe dodržovat postup, který je při přípravě onoho čaje doporučený. Jakmile si tento doporučený postup osvojíte, je čas pro ty, co chtějí trošku experimentovat, například s teplotou vodu, s časem louhování, s typem vody a podobně, zkrátka exprimentovat tak, abyste z čaje dostali přesně ty vlastnosti, které chcete.

Jakmile máte přípravu čaje úspěšně zvládnutou, je čas na seznámení se samotnou barvou čaje. Právě také barva čaje je důležitá součást čaje, zároveň se také podle barvy čaje určuje krása čaje, kvalita čaje. Existují také názory, že čaj si opravdu vychutnáte pouze tehdy, když si jej budete servírovat v šálku skleněném či v šálku bílé barvy, v těchto dvou šálcích tak dostanete tu nejpřesnější barvu, jakou čaj má.

Co se týče barvy čajů, tak obecně temnější barvy čajů ukazují na plnou chuť čaje, pokud se na dně šálku usadil sediment, může to svědčit o tom, že pijete méně kvalitní čaj. Vždycky to, ale pravidlo není! Může tomu tak být například u japonských zelených čajů.

Pokud se chcete držet čínské čajové tradice, pak je pro vás vůně čaje úplně stejně důležitá jako chuť čaje. Na Taiwanu se můžete potkat v čajovnách se speciálně upravenými šálky, které pro vás udrží vůni velmi dlouho. Vůni čaje vnímejte zlehka, díky tomu poměrně rychle zjistíte, že právě vůně dá čaji úplně jiný rozměr.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články