Oolong čaj

05.11. 2013 • Čaje 1613x

Pokud jste milovník čaje, rozhodně znáte pojem čaj Oolong. Jedná se o označení jedné ze skupiny čajů. Stejný význam tak má označení žlutozelené či polozelené. Samotné označení čaje tak logicky vyplívá z barvy tohoto čaje.

Pokud však nejste v čajích zběhlí a teprve se začínáte učit, je důležité vědět, co vlastně ten polozelený čaj je. Jedná se o určitý stupeň oxidace, je to vlastně přechod mezi zeleným a černým čajem. Díky tomu můžeme rozpoznávat čaje, které jsou více či méně oxidované. Správná barva listů by tak měla být od zelené až po hnědou barvu, čajové lístky by měly být správně a navíc taky pevně svinuté. 

Doporučujeme tyto polozelené čaje: Formosa Dung Ti Oolong Special, Shui Hsien, Tie Guan Yin.

Tento čaj můžeme připravovat obřadnějším způsobem, tedy způsobem, kterému se říká Kung-Fu cha, ovšem lze si jej připravit rovněž běžným způsobem. Základ přípravy Kung-Fu cha je malá keramická čajová konvice, tato konvice však nesmí být uvnitř glazovaná. Potřebujeme rovněž čichátka, což jsou vlastně menší misky. Dál si připravíme konvici na ohřev vody, sítko, naběračku a slévací džbán.

Příprava čaje tímto způsobem by se měla provádět vždy na bambusovém podnosu s roštem, samozřejmě pokud chcete, aby byl celý tento rituál bez jediné chybičky a kompletní. Ohřeje se voda v konvici, pak se tato voda přelije do konvičky, následně se přelije do džbánku, a ze džbánku se ještě čajová zavřená konvička oblévá z venku. Jakmile je konvička správně vyhřátá, nasype se do ní dostatečné množství čaje a následně se vsaje vlhkost. V této přípravě se vyhřívají čichátka. Dále se postupuje tak, že voda se stále slévá a odlévá. Pak se čaj přemisťuje z čichátek do misek. Díky tomuto procesu zůstává v čichátkách velmi příjemná a intenzivní vůně čaje, čili v miskách popíjíme čaj a vůni nasajeme skrze čichátka. Pozor, tímto však samotný rituál nekončí. Skuteční odborníci na tento rituál vědí, že i takové pití čaje má své rituály a zvyklosti, a ty se musí dodržovat.

Zahraniční trh i náš trh ovšem disponuje mnoha různými druhy čajů, právě tyto čaje jsou nejen velmi skvělé, co se týče chuti, ale také jejich příprava a samotné pití je velmi zajímavé a možná netradiční. Čaj je prakticky kulturní nápoj, a nejčastěji se tak připravuje pomocí čajových lístků a horké vody. Slovíčko čaj je také použito často pro jiné nápoje, které jsou například z ovoce, z bylinek a podobně. Čaj má poměrně hodně dobrých účinků, a podle toho, jaký druh čaje to je, se pak také užívá na různé problémy, nemoci. Jako nejčastější druhy čajů známe čaj zelený, ovocný čaj, bylinkový čaj, černý čaj, bílý čaj, polozelený čaj. Jsou také druhy čajů, které nacházejí své uplatnění při hubnutí a v kosmetice.

Lidé díky čajům například relaxují a odpočívají, jiní jej používají na léčení různých potíží. Ať už člověk používá čaj za jakýmkoliv účelem, najde se dozajista ten správný způsob, který je určený přímo pro dotyčného člověka.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články