Jak pečovat o kalabasu?

15.01. 2014 • Yerba Maté 3384x

Každý kdo miluje nápoj yerba maté vám dozajista určitě potvrdí to, že pokud tento nápoj připravujete v kalabase (tradiční nádoba na přípravu yerby maté), vychutnáte si jej daleko více a budete mít také větší prožitek z blahodárných účinků, které v sobě yerba maté ukrývá. Pokud není kalabasa po ruce, nálev si připravíte klidně i ve sklenici od zavařovaček. Samozřejmě, že yerba maté pak nebude mít to charakteristické aroma, tu vůni maté, kromě jiných věcí, je to poměrně barbarský způsob, jak si yerbu maté připravit, kalabasa zkrátka k tomuto nápoji neodmyslitelně patří a jakmile vyzkoušíte kalabasu jednou, nikdy ji nedáte z ruky.

Ale, co je to vlastně ta kalabasa zač? V Jižní Americe se yerba maté již stovky let a nejčastěji se tak děje s přáteli, právě mezi přáteli tak koluje nádoba, která je vyrobena z tykve, která je vydlabaná. Kalabasa je tedy vydlabaná tykev, tento název má již od nepaměti. Kalabas je na světě mnoho druhů, tyto druhy se od sebe mohou lišit různými odlišnostmi ve tvaru či také jiným zdobením.

Kalabasa se používá opravdu velmi dlouhou dobu, takže se již objevili plusy a mínusy této nádoby z tykve, na trhu se tak setkáváme s kovanými kalabasy, právě tyto plechové části nejsou jen na ozdobu, chrání tak nejvíce namahané části kalabasy.

Kalabasa by měla být především funkční, není dobré si ji vybírat jen na základě toho, jak se vám líbí nebo nelíbí. Při výběru je nutné myslet na to, že tykev, která je vydlabaná nebude tolik odolná, v trvanlivosti totiž nemůže konkurovat dřevu. Tykev je totiž křehčí materiál, který nevydrží věčně a s postupem času se logicky opotřebovává. Zájem o to, aby kalabasa vydržela co nejdéle je proto logický, ovlivníte tuto dobu tím, že budete dbát na samotný výběr kalabasy a také na to, jak o kalabasu pečovat.

Pro to, aby vaše kalabasa měla dlouhou trvanlivost, je nutné, aby po každém použití dobře vyschla, na to myslete už při výběru. Kalabasy jsou většinou k dostání ve dvou podobách, jedna mívá vrchní otvor větší a druhý mívá vrchní otvor menší. Kalabasy, které mají vrchní otvor menší, vysychají mnohem déle, než kalabasy, které mají vrchní otvor větší. Pro delší životnost kalabasy je dobré si pořídit právě onu kalabasu, která je okovaná, právě okování chrání namáhaná místa a tím se prodlouží trvanlivost kalabasy, což je jedině dobře.

Samotný výběr kalabasy je však pouze jednou polovinou vašeho úspěchu. Tou druhou polovinou je to, jak se budete o kalabasu starat a to je mnohem důležitější.

Jako nejdůležitější se označuje to, že vaše kalabasa musí po každém použití dobře a důkladně proschnout. Vydlabaná tykev je logicky docela citlivá, když na ni působí dlouhodobě vlhkost, proto mějte na paměti, že není dobré nechávat dopitou kalabasu někde bokem a ještě k tomu se zbytky maté a podobně. Ideální je ihned po dopití nápoje kalabasu vypláchnout, položit ji na teplé místo (například na topení), kde je dostatek vzduchu a kde může kalabasa v klidu a míru v pohodě schnout a vyschnout.

I když se budete sebevíc snažit, někdy se zkrátka může stát, že se ve vaší kalabase může objevit plíseň či kalabasa může být divně cítit, doporučuje se vyčištění samotné kalabasy trochou čistého alkoholu. Alkoholem celý vnitřek kalabasy důkladně omyjeme, protřepeme a chvíli necháme alkohol působit. Po tom, co kalabasu omyjete alkoholem, je dobré vyvařit kalabasu před použitím jedním až dvěma nálevy, takzvaně nanečisto, čímž se zbavíte alkoholu a případného pachu. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články