Co je to kvetoucí čaj?

05.07. 2013 • Čaje 1711x

Budete mít doma návštěvu a chcete jim podat něco originálního? Chcete své kamarádky překvapit a dát jim něco nevšedního? Své návštěvě můžete připravit originální smyslný nápoj, v České republice dosud zcela neobjevený čaj, tedy dejte své návštěvě kvetoucí čaj.

Odkud se vzal kvetoucí čaj?

Jak už to tak bývá, většina čajů má svůj původ v Číně, kvetoucí čaj není vyjímkou. Datum výroby kvetoucího čaje, není přesně znám, ale ve větším množství se začíná propagovat a produkovat v polovině dvacátého století. Kvetoucí čaj se na český trh dostal teprve před nějakou dobou.

Co je to vlastně kvetoucí čaj?

Mnozí si myslí, že kvetoucí čaj je květ čaje, není tomu tak. Jsou to čajové lístky zeleného či bílého čaje a uprostřed se skrývá květ krásné rostliny, tento květ je tam vložený. Mezi nejčastěji používané květy patří jasmín, lilie, ibišek či chryzantéma. Vybírání květů probíhá velmi pečlivě a precizně je to podobné jako vybírání čajových lístků, kromě krásné podívané, čaj květy příjemně ovoní, dalším plusem je, že nezasahují do chutě zeleného či bílého čaje. Lístky s květem jsou svázané a usušené, čaj tak vypadá jako větší kulička. Pokud kvetoucí čaj připravujete, připravujte jej ve skleněné nádobě, krásně tak uvidíte, jak čaj rozkvétá. Jakmile kvetoucí čaj zalijete vodou, začíná pomaličku pukat a rozvíjet se, tedy připomíná to kvetení. Kvetení trvá zhruba jednu až deset minut. Čaje jsou jedinečné a to především díky různým odlišnostem jako například v odlišnosti barev, odlišnosti velikostí, odlišností tvarů a také odlišností vybíraných květin. Originalita kvetení spočívá také v tom, jak je květ svázán, je totiž několik způsobů, jak čaj svázat, těmito způsoby tak dosáhnete vždy originálního rozkvetení. Kvetoucí čaje nesou název podle toho, jaký je konečný efekt procesu kvetení, podle barev a také podle tvaru. Můžete se setkat s názvy jako Tančící víla, Amorův šíp, Vycházející slunce, Červánky, Sluneční paprsek, Kráska v růžovém, Srdce k srdci, Nekončící láska a podobně.

Pravidelné pití čaje, co se stane?

Pokud kvetoucí čaj budete popíjet, rozhodně tím nic nezkazíte, spíše je to naopak. Kvetoucí čaj se vyrábí ze zeleného a bílého čaje, tím pádem má dobré účinky na lidské tělo a lidský organismus. Pokud je kvetoucí čaj svázán z lístků bílého čaje z odrůdy Bai Hao Yin Zhen, je jisté, že pijete jeden z nejkvalitnějších bílých čajů vůbec. Bai Hao Yin Zhen totiž v sobě má zhruba tak třikrát více antioxidačních polyfenolů, než zelené a černé čaje. Pomůže vám v boji proti volným radikálům. Pokud kvetoucí čaj pravidelně popíjíte, chráníte tak své zuby, snižujete krevní tlak, hladina cholesterolu se vám ustálí, riziko rakoviny tlustého střeva tímto také snížíte, riziko srdečního infarktu je nižší, snižujete také riziko rakoviny jícnu a žaludku.

Jak se správně připravuje kvetoucí čaj?

Každý druh kvetoucího čaje se připravuje malinko jinak, podle toho jaký druh čaje připravujete. Návod na přípravu kvetoucího čaje se dá shrnout do několika obecných bodů.

- čaj připravujte ve skleněné nádobě pro vizuální efekt

- teplota vody by měla být 80 °C

- pokud je kvetoucí čaj vyrobený ze zeleného čaje, dodržujte dobu louhování, pokud se doba přetáhne, čaj může mít trošku trpkou chuť. Kvetoucí čaj, který je vyroben z bílého čaje, není nutné louhovat přesný počet minut.

- kvetoucí čaj můžeme zalévat víckrát

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články