Jakou vodu na přípravu čaje?

18.09. 2013 • Čaje 3200x

Člověk si zvykne na vše, dáváme přednost zelenému čaji před čajem černým či naopak. Při přípravě se velmi poctivě snažíme mít vše přesně, dodržovat postupy a přípravy. Nějakou dobu dokonce obětujeme tomu, že oceňujeme i ty nejjemnější tóny, které rozeznáte v chuti čaje častým tréninkem. Důležité je rovněž také to, jakým způsobem se servíruje čaj. Ovšem ve výše zmíněném výčtu chybí jedna věc, která je poměrně důležitá, jak je to s vodou? Která voda je ta nejlepší pro přípravu čaje? Je potřeba věnovat pozornost tomu, čím vlastně naše čajové lístky zalíváme?

Východní tradice nám ukazuje, že jako nejlepší volba, pokud vaříte čaj, se jeví to, když sáhnete po vodě, která je přímo z nějaké horského pramene. Dnešní doba ovšem nepřeje horským pramenům, poměrně mnoho Čechů žije v panelových bytech, takže horská bystřina není tím pravým ořechovým pro každého z nás. Máte v tuto chvíli asi nevyřešenou otázku, volíme vodu z kohoutku nebo vodu balenou?

Krátce si něco řekneme o některých souvislostech vlastnosti vody a přípravy čaje. Samotní znalci čajových rituálů i někteří laboratorní technici velmi často poukazují na to, že když pH vody je vyšší než 7, je dobré před vařením vodu přefiltrovat. Díky filtraci totiž velmi účinně předcházíme nežádoucím složkám, které mohou a často také ovlivňují samotnou chuť vody, podobně je tomu také tehdy, kdy je ve vodě příliš vysoká koncentrace minerálních látek.

Tvrdou vodu poznáme tak, že je její pH větší než 8,5 a právě čaj, který je připravený z tvrdé vody má pak hořkou chuť. Logicky je tedy filtrace nutná i v případě tvrdé vody. Platí také pravidlo, že je-li voda po přefiltrování stále cítit po minerálech, je lepší sáhnout po balené vodě, protože tato voda je příliš tvrdá pro vaření čaje. Pokud milovníci čaje bydlí v rodinném domě a disponují svou vlastní studnou, dodrží jen pár kroků a můžou použít přímo svou vodu.

Je potřeba mít se na pozoru i v tomto případě. Pokud si koupíme balenou vodu minerální, je zde možné riziko, že výsledný čaj, který si připravíme bude mít chuť železa, bude chutnat po železe. K přípravě čaje není ani moc vhodná balená voda testilovaná, ta je až příliš měkká, to má za výsledek poněkud mdlou chuť čaje. Jako ta nejlepší možnost se nám tak jeví právě některá z pramenitých vod, ty totiž mají ideálně neutrální pH, což je dobře.

U nás může být stejně vhodná voda, která vám teče z kohoutku. Mnoho odborníku tuto vodu hodnotí pro přípravu čaje jako tu nejlepší. U většiny případů tak nemusíme vodu ani filtrovat. Pokud je však vaše voda příliš tvrdá, pořiďte si jednoduchý filtr, rovněž si zapamatujte jedno pravidlo. Čaj je nutné připravovat vždycky z přefiltrované vody, která je čerstvá.  

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články