Jak připravit matcha čaj

04.01. 2013 • Matcha 3739x

Co se týče přípravy maté, v Japonsku právě přípravu budhističtí mnichové pasovali na opravdovou dokonalost. Mít kapku praxe a také trochu šikovnosti a také vy si můžete v pohodlí svého domova zprostředkovat tento nezapomenutelný zážitek, který je spojen právě s jedním šálkem tohoto nápoje. Bohatě vám postačí, když se budete striktně držet předepsaného postupu, vlastnit či si zapůjčit potřebné vybavení, a samozřejmě mít na mysli i ty sebemenší detaily. Na oněch detailech tak často závisí váš úspěch v přípravě. Postupem stovek let se upřesňovali zásady správné přípravy tohoto lahodného nápoje. Dříve než postavíte vodu na sporák, je dobré věnovat těmto zásadám alespoň pár minut vašeho času.

Čaj matcha je tvořený zrníčky velmi jemného čajového prachu, a právě proto je i jeho příprava v něktrých ohledech specificky odlišná, s těmito specifiky se tak během kasické přípravy zeleného čaje běžně nepotkáte. Nejvýraznější zásada je poměrně jednoduchá, při čajovém rituálu nezalíváme čajové lístky a nenecháváme je jen vylouhovat. U matchy čajový prášek rychle rozšleháme, tím pádem je nápoj již zcela připraven k pití.

Právě s tímto rozdílem je také spojena i druhá odlišnost. Správná příprava matchy vyžaduje speciální vybavení, které je potřeba mít, bez něj se totiž neobejdeme.

Je tak dobré, pokud si chcete matchu připravovat doma, koupit či vypůjčit chasenu. Chasen je speciální čajová metlička, která je vyráběna z bambusu, při přípravě bude věrným pomocníkem. Právě tvar chaseny vám zajistí vyšlehání matchy přesně tak, jak potřebujete, chasenin tvar se vybrušuje do naprosté dokonalosti. Další pomůckou, která vám pomůže udržet chasen v provozu mnohem déle je tradiční stojánek chasen, ten totiž zařídí po každém použití vaší chaseny, aby dostatečně dobře vyschnul a uschnul.

Postup už tak náročný není, je však důležité, pokud připravujeme matchu jako začátečníci, abychom během těchto našich pokusů získali určitý švih a cit v ruce. Samotná příprava se sestavuje ze dvou fází, které jsou základní. Prví fáze nám říká, že je potřeba matchu velmi pečlivě prosít přes čajové sítko, druhá fáze říká, že je potřeba po přesití, to co zůstane rychle, ale přesto pečlivě rozmíchat v čajové misce.

Co se týče množství tak na každých sto mililitrů výsledného nápoje, budeme potřebovat jeden gram matchy. Čili pokud chceme pětset mililitrů, vezmeme si pět gramů matchy a podobně. Na samotném začátku si tak odměříme přesně tolik matchy, kolik budeme potřebovat, a toto množství s pomocí tradiční bambusové čajové lžičky, které se říká chashak, pečlivě prosejeme právě čajovým sítkem. V tuto chvíli je čas začít vařit vodu na matchu.

Další pravidlo se týká vody, je to poměrně jednoduché, pro samotnou přípravu matchy je velmi důležité mít připravenou co nejměkčí vodu. Jako ideální volba se tak jeví měkká přírodní minerální voda. Stává se, že po ruce taková voda není, v nejhorším případě nám vystačí přímo ta, co teče z vodovodního kohoutku, ovšem i tu je dobré dostat přes filtr. Ti, co filtr nemají, se zbavují nadbytečného chloru za pomoci převaření vody.

Nádobu, ve které vodu vaříte, je potřeba přivést k varu. V tuto chvíli ji zchladíme asi na osmdesát stupňů, právě těchto osmdesát stupňů je pro přípravu matchy ideální. V tuto chvíli do misky dáme dvě chashaku lžičky matchy, pokud nemáme k dispozici chashaku lžičky, postačí nám obyčejná čajová lžička a ta bude stačit jedna lžička. Zalejeme vodou, kterou máme zchlazenou na ideální teplotu a bereme do ruky chasen (metličku). Vyšleháváme směs tak, aby se nám na hladině misky utvářela zelená pěna, pohyb celým vaším zápěstím by proto měl být rychlý a jde odspodu směrem nahoru. Na šlehání stačí pár vteřin, ovšem práce musí být důkladná, důležité je, aby veškerý prášek, který v misce je, byl řádně rozmíchán. Pokud holdujete ledovým nápojům, s klidným srdcem si můžete do takto zhotoveného nápoje přidat kostku ledu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Matcha'
Tipy na jiné články