Čajový obřad gong-fu

01.10. 2013 • Čaje 1711x

Mnozí z nás asi pijí čaj k snídani, ovšem z pití čaje se může stát také určitý druh relaxace, chvíle klidu a odpočinku. Každý z nás si z pití čaje může vyrobit uklidňující rituál. Samotný příprava čaje se tak může stát jakýmsi obřadem. Ostatně důkazem je toho čajový obřad Kung Fu.

Pojem Kung Fu

Každému, komu řeknete pojem Kung Fu si vybaví bojové umění, filmy s bojovým uměním či Pandu. Slovní spojení se tak netýká jenom pandy a bojového umění. Pojmem Kung Fu myslíme mistrovství, umění a podobně. Je to zkrátka dovednost, a tuto dovednost člověk postupně získává při dlouhodobém tréninku a nácviku.

Čaj a čajový obřad Kung Fu je velmi starý. Způsobem Kung Fu se čaj pije již asi pět tisíc let. Vládu nad Čínou v té době měla velmi známá dynastie Ming.

Magie čajového obřadu

Kung Fu jako čajový obřad má rozhodně své kouzlo, jeho kouzlo se blíží téměř mystice, má v sobě kousek magie. Pokud se vám poštěstí tento obřad zažít, rozhodně budete přítomni u chvil klidu, odpočinku a pohody. Pokud zažíváte tento obřad, přijde vám, jakoby se čas zpomalil či přímo zastavil. Obřad se totiž odehrává a musí se odehrávat v klidné atmosféře a samozřejmě musí mít svůj pevný řád. Čajový obřad tak může mnohým připadat jako pravý opak dnešního života lidí.
Chcete se i vy zúčastnit tohoto čajového obřadu? Uklidníme vás, nemusíte kvůli tomu kupovat letenku do Číny. I u nás, v České republice je možno se čajového obřadu Kung Fu zúčastnit, a to v některých čajovnách, které je mohou občas pořádat. Je jasné, že tradiční čínský čajový obřad je vyjmečný a tím pádem také jedinečný. Pořádá se v rodině, ovšem nejběžněji se s ním můžete setkávat, pokud přichází návštěva.

Nástroje k čajovému obřadu Kung Fu

Pokud chcete dosáhnout co nejlepšího výsledku při čajovém obřadu, budete potřebovat různé nástroje, čajové moře, čajové sítko, čajové mističky a podložky, které dáte pod ně, čajové utěrky, násypku, jehlu, kleštičky, čajové konvičky, čajový džbánek, čichačky a podložky, které pod ně dáte, lžičku, čajové dózy.

Předměty, které jsou potřeba k čajovému obřadu, seženete zvlášť, můžete je koupit také v typické čínské čajové soupravě. Je potřeba si uvědomit a také se nějak připravit na to, že nejde o levné předměty.

Čajový obřad krok za krokem

Začneme první fázi, tedy „rozehřejeme konvici a rozžhavíme misku“, v první fázi se miska vyplachuje horkou vodou, nádoba se tak umývá od možných nečistot.

Jako další fáze je „vážit si dobrého čaje“. V této fázi se hodnotí vzhled čajových lístků, jejich vůně a další jiné požadavky.

Další fází „černý drak vstupuje do paláce“. Jde o naplnění čajové konvičky samotným čajem. Právě tehdy používáte čajovou lžičku a násypu. Vodou pak čaj zaléváme do určité hladiny. Musíte si být vědomi, že je potřeba dodržovat teplotu čaje, teplota je jiná pro různé druhy čaje.

„Zalévat ze vznášející se konvice“, takto se jmenuje tato fáze.

Přichází „jarní vítr laská tvář“ a to je fáze, kdy se dávají pryč čajové lístky, které jsou okolo okrajů konvičky přebytečné. V tuto chvíli se čajová konvička zavírá.

„Nesmrtelný se dvakrát koupe“ je fáze, kdy se slévá čaj do džbánku a dále poté do mističek a do čicháčků. Louhuje se čaj a poté se čaj slije.

Tím se nám vytvořil první nálev, který se však nepije, ten se vylévá. Tato fáze má také svůj poetický název „letící mraky, tekoucí řeky“. Poté opět zaléváme vodou čaj (samozřejmě dbáme na teplotu) a přemístíme jej zase do džbánku. Fáze má název „znovu zalitý jarní pramen“. V tuto chvíli se čaj nalévá do čicháčků „zalévat čicháček“.

Přikročíme k další fázi a to „drak a Fénix přinášejí štěstí“. V této fázi čajové mističky umisťujeme na čicháček a to dnem nahoru. Tento úkon má symbolizovat rovnováhu mezi maželi. Jakmile to provedete, znovu obrátíte čicháček, to je fáze „kapr se obrací“.

Závěrečná fáze celého obřadu nese název „zdvořile ctít vonný čaj“. Jedná se v této fázi o lehké nadzvednutí čicháčku. U tohoto úkonu se zároveň sleduje barva čaje. Rovněž také účastníci obřadu nasávají vůni čaje a čaj se popíjí. Pití má také určité pravidla, vypít musíte nejméně tři doušky, jedině tak si čaj vychutnáte tak pečlivě. První doušek bývá krátký, druhý doušek je o něco delší než první a třetí doušek, ten poslední tvoří určitý chuťový dozvuk a tak čaj vychutnáváte.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Čaje'
Tipy na jiné články