Jak skladovat rooibos?

20.10. 2013 • Rooibos 1594x

Nejméně vhodná místa na uskladňování rooibosu? Polička nad sporákem, regál nad topením, vlhký špajz. Samozřejmě, toto jsou místa, kde rooibos neuskladňujeme, pokud chceme, aby náš čaj vydržel delší dobu po tom, co jej koupíte, měl v sobě pořád to aroma, a svou vyjmečnou chuť. Skladování rooibosu není žádná věda, nemusíte dlouhé hodiny studovat, jak na správné skladování, samozřejmě je dobré přeci jen pár věcí dodržet. Právě díky těmto doporučením se už nemusíte obávat toho, že váš rooibos načichne kořením, česnekem či něčím podobným, co vedle čaje leží, či nevyčichne, protože je na nějakém místě, kde být nemá.

Rady od zkušenějších milovníků rooibosu, jak uchovávat tento nápoj, budou asi hodně podobné tomu, jak uchovávat čaj, i když rooibos tak úplně čaj není. Rooibos je vlastně sušená bylinná směs a pokud tuto směs uchováváme špatně, brzy se dostaví nežádoucí účinky. Každý se snaží rooibos uchránit před plísní, ovšem i když se vám toto povede, pořád je ještě hodně věcí, které můžete z čaje ztratit. Pokud špatně rooibos uskladníte, ohrožujete především chuť a vůni rooibosu.

Myslete na to, jak často budete rooibos popíjet, podle toho je dobré se řídit. Postupem času rooibos podléhá oxidaci, ovšem není to proces který, se děje v řádech minut, takže nějaký čaj určitě máte. Pokud rooibos pijete denně a hodně, nemusíte si dělat velké starosti s uskladněním rooibosu, například denně vypijete šest čajových sáčků, a máte jednu krabičku.

Obecně myslete na to, že váš rooibos má být na suchém místě, nesmí zde být přílišné horko, nesmí přijít do kontaktu se slunečními paprsky. Jako jedna z nejdůležitějších zásad při skladování rooibosu je ta, že musíme rooibos izolovat od všech pachů, tento čaj totiž velmi dobře absorbuje různé pachy, ideálně jej dejte do nádoby, která je co nejlépe vzduchotěsná.

Naprosto špatné je tak skladování rooibosu, který je jen tak volně ležící v sáčku a připevněn sponkou, ovšem toto je často rozšířené skladování. Navíc leží vedle koření, vedle česneku či cibule, je nad sporákem či nad topením. Dalším špatným skladováním je také ta varianta, kdy dáte rooibos do nádoby ze skla či z plastu a dáte jej přímo na okenní parapet. Pohled na takto uskladněný čaj bývá mnohdy pěkný, ale sluneční paprsky vašemu čaji ubližují a navíc, okenní parapet bývá obvykle nad topení, takže teplo a sluneční paprsky dohromady.

Rooibos můžeme umístit do tmavé nádobky, ta může být z tmavého skla, z plechu a podobně, a tuto nádobku dáme do suchého špajzu. V takovýchto dobrých podnínkách pak rooibos vydrží klidně celý rok a jeho chuť a vůně nebudou nijak zásadně ohroženy.

Závěrem je dobré dodat, že pokud si zvolíme na uskladnění rooibosu nádobu, kterou jste již dříve měli naplněnou čajem nebo kávou, je potřeba nádobu pořádně umýt, pachy jsou všude. Pozor, nikdy však neumývejte tuto nádobku saponátem. K odstranění všech pachů vám klidně postačí horká voda, nádobu je však nutno nechat pořádně vyschnout, aby čaj nenasákl vlhkost. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články