Kde se vzal čaj matcha?

05.01. 2014 • Matcha 1389x

Bohužel, přesné datum doby, kdy byl poprvé vychutnán šálek čaje matcha bohužel není známý. Ovšem jedna věc je však jistá. Matcha má rozhodně jednu z nejdelších historií, to bez pochyby. Počátek jejich dějin tak můžeme datovat zhruba na pět tisíc let, toto je vědecky podložené. Už zhruba tisíc let před Kristem se setkáváme s účinnou látkou proti otokům a proti horečkám, s čajem match [...]

Je možné pitím matchy zhubnout?

03.01. 2014 • Matcha 3311x

Výživový poradci mají ve svých plánech již dlouhou dobu zařazený zelený čaj. Pokud se rozhodnete svůj jídelníček změnit a změnit svůj celý životní styl, je rozhodně možné, že se při této změně dříve či později potkáte právě se zeleným čajem. Má v sobě vysoký obsah antioxidantů, zmírní stárnutí kůže, je to prevence proti rakovině. Toto jsou jen některé účinky, které matcha v sobě ukrývá a [...]

Jak skladovat matchu

01.01. 2014 • Matcha 1601x

Pro vychutnání čajového rituálu je potřeba něco víc, než jen správný způsob přípravy daného čaje a také to správné čajové nádobí. Nejdůležitější především je to, mít k dispozici matchu, která je v tom nejlepším stavu. Mnozí si říkají, vždyť je to jednoduché, no bohužel tomu tak není vždy. Stačí opravdu málo, nechat pár týdnů matchu, která má tu nejvyšší kvalitu, na sluníčku a ihned je pr [...]

Jak se pěstuje maté?

12.12. 2013 • Yerba Maté 1403x

Yerba maté je celosvětově velmi oblíbená a to již po několik desetiletí, ovšem místa, kde je samotná produkce yerby maté se od dob kultivace se prakticky vůbec nezměnila. To vše má jeden poměrně jednoduchý důvod, právě keřům cesmíny paraguayské se nejlépe daří na místech, odkud pochází, tak proč to nějak měnit. Tím, že naprostá většina produkce yerby maté je z míst odkud pochází, máte tak jis [...]

Yerba maté - zdravotní účinky

16.11. 2013 • Yerba Maté 6615x

Yerbu maté znají jihoameričtí indiáni již velmi dlouhou dobu, stovky možná i tisíce let je yerba dobře známá. Tradiční medicínu si totiž není možné představit, aniž by v ní nefigurovala velmi dominantně právě yerba maté, což jsou vlastně lístky cesmíny paraguayské, v tradiční medicíně je to zkrátka a dobře základ. Historie yerby maté v tradiční medicíně je velmi dlouhé, ovšem vědecké doložení pozi [...]

Vaříme a pečeme s matchou

12.11. 2013 • Matcha 1655x

Císařský čaj, i takhle je matcha známá a to především mezi vyznavači tradičního japonského čajového rituálu. Asi každý, kdo se alespoň trošku zaobírá dějinami matchy ví, že na císařském dvoře matchu pili velmi dlouhou dobu, stovky let, byl to pro ně velmi lahodný životabudič. Poslední dobou však obliba matchy stoupá a matcha tak vyráží na svou cestu za hranice lidí, kteří nejsou až tak úplně čajov [...]

Oolong čaj

05.11. 2013 • Čaje 1613x

Pokud jste milovník čaje, rozhodně znáte pojem čaj Oolong. Jedná se o označení jedné ze skupiny čajů. Stejný význam tak má označení žlutozelené či polozelené. Samotné označení čaje tak logicky vyplívá z barvy tohoto čaje.Pokud však nejste v čajích zběhlí a teprve se začínáte učit, je důležité vědět, co vlastně ten polozelený čaj je. Jedná se o určitý stupeň oxidace, je to vlastně přechod [...]

Druhy rooibosu

04.11. 2013 • Rooibos 2046x

Čaj rooibos není u nás žádnou novinkou, už delší dobou je v podvědomí mnoha lidí. Čaj má svůj původ v jihoarfické republice, ovšem až tak úplně čajem není, milovníci čaje si jej rádi dávají například s medem nebo s mlékem, toto je velmi oblíbené právě na jihu Afriky. Určitá část všech milovníků čaje ví, že rooibosu existuje mnoho druhů. Jako druhy nemyslíme pouze rozmanité ochu [...]

Jak se vyrábí matcha čaj?

04.11. 2013 • Matcha 1413x

Matcha se vyrábí a zpracovává na místech, které se mohou zdát velmi moderní, může tak vznikat mylný dojem, že se vše provozuje za pomoci nejmodernějších veděckých vymožeností, no není tomu tak. Technologie na zpracování čajových lístků se za celou dobu osmi století prakticky nezměnila. K finálnímu mletí stále i dnes dochází za pomoci žulových mlýnských kamenů, žádné moderní přístroje a tím pá [...]

Pu erh - oblíbený čaj na hubnutí

01.11. 2013 • Čaje 3708x

Pu-erh je čaj, který se pěstuje v čínské provincii Yun-nan. Jde o zázračný čaj, který má velmi tmavou barvu a má rovněž zvláštní až zatuchlý odér. Právě tento zvláštní pach si tento nápoj získává díky jeho způsobu zpracování. Právě při tomto procesu zpracování si totiž na čaji smlsávají různé plísně a bakterie. Právě díky tomu je čaj Pu-erh víc a víc kvalitnější, když jej necháváme dlouho uzr [...]